Policie obvinila čtyři muže z loupeže a nedovoleného ozbrojování

Olomouc - Olomoučtí kriminalisté obvinili z loupeže a nedovoleného ozbrojování čtyři muže, kteří vydírali dva podnikatele z Olomoucka. Vylákali je do restaurace na obchodní schůzku, pak je ale donutili nastoupit do auta a odvezli je na neznámé místo. Tam pachatelé podnikatele několik hodin psychicky a fyzicky týrali. Podařilo se jim tak získat zhruba sedm set tisíc korun.

Tyče, nože, benzin nebo injekční stříkačky, právě tohle používali podle policistů čtyři muži při několikahodinovém týrání a vydírání dvou podnikatelů z Olomoucka.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

„Poté byli vysazeni pachateli nedaleko Olomouce a museli se dostat pěšky na silnici, kde si přivolali pomoc,“ informoval Tomáš Adam, vedoucí oddělení obecné kriminality, Policie ČR Olomouc.

Olomouckým policistům pomáhali při zatýkání jejich kolegové z dalších třech krajů. Pachatele zadrželi v jedné chvíli na několika místech republiky.

„Při jedné z domovních prohlídek bylo zajištěno poměrně velké množství zbraní a nábojů. Včetně reaktivního protitankového granátu RPG,“ uvedl Tomáš Adam.

Vyděrači si své oběti vyhlédli mezi olomouckými podnikateli, o kterých věděli, že dluží svým partnerům.

Podle slov vyšetřovatelů šlo o to, že byla takto řešena pohledávka mezi jednotlivými obchodními subjekty.

„Poškozených může být více. Porovnáváme ostatní případy, které máme oznámeny, ale existuje varianta, že někteří poškození tuto trestnou činnost nenahlásili,“ informoval Karel Kadlec, náměstek ředitele, Policie ČR Olomouc.

Zadržení muži přitom měli problémy se zákonem už dříve a na svobodu se dostali díky podmínce nedávno.

Dva z pachatelů byli odsouzeni k nepodmíněným trestům. Jeden v délce dvanáct let a druhý v délce čtrnáct let za násilné trestné činy. Byla tam i vražda," uvedl Tomáš Adam.

Čtveřice mužů je teď ve vazbě. V případě odsouzení jim hrozí vězení od pěti do dvanácti let.