Praktičtí lékaři stárnou, mladí se do ordinací nehrnou

Praha - Praktičtí lékaři dál stárnou. Už více než polovina z nich je starší 55 let, osmina je dokonce v důchodovém věku. A bude jich přibývat. Upozorňuje na to nová analýza, kterou mají v současnosti k dispozici hejtmani. V menších obcích a pohraničí za sebe často praktici nemůžou najít náhradu, mladým se na venkov nechce. A podobná je situace i u pediatrů.

Orysja Elyjiwová ordinuje od roku 1956, do důchodu se zatím nechystá. Na otázku, jak dlouho chce ještě pracovat, odpovídá s úsměvem: „Jak pánbu dá.“ Její ordinaci po ní převezme dcera nebo vnuk, který medicínu teprve studuje. Řada praxí ale tak optimistické vyhlídky nemá - lékaře, kteří se rozhodnou odejít do důchodu, nemá kdo nahradit.

Nejhorší situace je v Ústeckém kraji. „Během pěti let tady budeme mít akutní potřebu asi padesáti lidí, v přípravě jich teď máme dvacet čtyři,“ konstatuje Zdeněk Hamouz z chomutovského Sdružení praktických lékařů.

Toto povolání v současnosti vykonává po celém Česku jenom 254 doktorů mladších 34 let, víc než polovina z pěti tisíc praktiků je starší pětapadesáti. I když je situace lepší než před lety, medikové se dál do oboru nehrnou.

V Česku chybí praktičtí lékaři (zdroj: ČT24)

Loni ministerstvo přispělo na 130 míst pro mladé praktiky, podle jejich zástupců je to pořád málo. „Před několika lety se atestovalo asi šest praktických lékařů ročně. Teď je to asi sto padesát, ale pořád to nestačí. Potřebovali bychom se dostat na počet dvě stě padesát,“ říká David Macharáček ze sdružení Mladí praktici.

Úplně stejná situace je i u pediatrů. Těch je celkem 2 101, jenom 17 z nich je mladších 35 let. Převažují ti přes pětapadesát. Ani do tohoto oboru se mladí lidé nehrnou. Řadu z nich odradí přílišné papírování. Roli hrají i peníze a lokalita - malé obce znamenají méně pacientů a to zase menší příjmy.

Například ve Zlínském kraji má pětina dětských lékařů přes 60 let. „V letošním roce jsme měli už několik výběrových řízení, která jsme nenaplnili, protože se nenašel nikdo, kdo by tam chtěl nastoupit,“ podotýká dětská lékařka Parvine Gricová, která se ve svém obvodu v Uherském Hradišti stará o tisícovku dětí.

Vydáno pod