Společnost OKD se s odboráři stále nedohodla

Ostrava - Společnost OKD nepřistoupila na podmínky odborářů. Zaměstnance tak stále nekryje kolektivní smlouva. Ohroženo je hlavně dva a půl tisíce lidí z Dolu Paskov. Firma ho chce prodat, protože prodělává. Jednání jsou komplikovaná, další už proto zřejmě povede zprostředkovatel.

Důl Paskov má nejhlubší štoly ze všech šachet Ostravskokarvinských dolů. Těžba je proto příliš drahá, OKD prodělává a důl nabízí k prodeji. Co bude dál, neví dva půl tisíce zaměstnanců.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

Odboráři chtějí zaměstnance před propouštěním ochránit novou kolektivní smlouvou. Tu se ani dnes uzavřít nepodařilo. Další jednání proto povede zprostředkovatel.

„Předložili jsme odborům vlastní návrh možných mediátorů. Jednání jsou vzhledem k tomu, že jednáme o smlouvě na delší časové období a s ohledem na náročnou situaci, složitá,“ uvedl Marek Síbrt, mluvčí OKD.

„Pokud nebude kolektivní smlouva uzavřena letos, tak při případném prodeji bude Paskov ve velice špatné situaci,“ komentoval jednání Jaromír Pytlík, předseda odborů OKD.

OKD letos vytěží o dva miliony tun uhlí méně než v loňském roce, a to už pocítili někteří jeho dodavatelé. Úřadu práce ohlásili první hromadná propouštění.

„Podle našich předběžných výpočtů to vypadá tak, že by se mohlo do konce roku uvolnit téměř třináct tisíc pracovníků na volný trh práce,“ informovala Yvona Jungová, mluvčí Úřadu práce.

O dalším osudu dolu Paskov má být podle odborářů rozhodnuto do poloviny července. V areálu teď probíhají takzvané zátěžové testy. Těmi chce firma OKD zjistit jakou má celý areál i s uhlím hodnotu.

Vydáno pod