Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji se bude výrazně zvyšovat

Moravskoslezský kraj - Až třináct tisíc lidí přijde v Moravskoslezském kraji do konce roku o práci. Katastrofický scénář úřadu práce v Ostravě začíná mít reálné obrysy. Firmy nahlásily první hromadná propouštění, další se k němu chystají. Vše zhoršuje situace společnosti OKD. Ta omezuje těžbu a přestává odebírat od svých dodavatelů.

Společnost Fite z Horní Suché vyrábí důlní závěsné lokomotivy. Hlavním odběratelem je společnost OKD. Ta těžbu omezuje a šetří.  

„My jsme samozřejmě museli udělat řadu opatření. Propustili jsme většinu důchodců a snížili jsme pracovní dobu o jeden den,“ informoval Pavel Bartoš, předseda představenstva, FITE, a.s.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

Problémy společnosti OKD se týkají desítek firem. Jsou to firmy dodávající důlní technologie, poskytující servis, energii nebo přepravu. Jen ty, které poskytují agenturní zaměstnance a odborné práce, zřejmě do konce roku propustí 1 500 lidí. První z nich oznámily hromadné propouštění už teď.

„V současné době jsme museli snížit stav zhruba o dvě stě lidí. S OKD jednáme v podstatě každý týden. Nemáme žádné zprávy, které by situaci vylepšovaly a připravujeme se na tu nejhorší variantu,“ uvedl Ivan Rychecký, člen představenstva VOKD.

„OKD spolupracuje s celou řadou subdodavatelů, a pokud se sníží výkonnost OKD, samozřejmě to bude mít dopad i na subdodavatelské firmy. Do konce roku by se z tohoto odvětví mohlo uvolnit téměř třináct tisíc pracovníků,“ informovala Yvona Jungová, ředitelka Úřadu práce Ostrava.

Pokud by se naplnily černé scénáře, Moravskoslezský kraj by se stal místem s nejvyšší nezaměstnaností v zemi. Její míra by stoupla o celý jeden procentní bod a dostala by se k jedenácti procentům.

Ve hře jsou i další průmyslové podniky, které mají problémy. Přes léto opět stojí provoz ve Vítkovickém Evrazu, do kterého mimo jiné přes čtvrtinu své produkce dodává jeden z dalších velkých zaměstnavatelů – Arcelor Mittal Ostrava.