Hygienici začali kontrolovat přírodní koupaliště

Ostrava – Hygienici z Moravskoslezského kraje vyrazili do terénu kontrolovat kvalitu vody v přírodních koupalištích. Zajímají se především o množství sinic, které mohou být při masivnějším rozmnožení lidskému zdraví nebezpečné.

„Moravskoslezští hygienici zahájili koncem května kontrolní odběry. Vzorky budou během letní sezony odebírat na 23 místech,“ řekla ředitelka Krajské hygienické stanice Helena Šebáková.

V celé republice je podobných míst přibližně 130, ministerstvo zdravotnictví vede jejich seznam. Moravskoslezský kraj hodlá kontrolovat všech 23 přírodních koupališť, na kterých se v létě běžně vyskytuje větší množství lidí.

Vodu přitom nejčastěji ohrožují sinice, především pak v posledních několika letech. Ty mohou způsobovat například kožní problémy, hygienici proto doporučují, aby se lidé po koupání co nejdříve osprchovali pitnou vodou.

Ve větších nádržích je výskyt sinic ovlivněn mimo jiné denní dobou či směrem větru. Sinice se dopoledne drží u hladiny, během dne klesají ke dnu. Nesou se po větru, to znamená, že na závětrné straně je jich vždy více.

První kontroly přinesly dobré výsledky, ve všech lokalitách byla voda v pořádku. „První odběry provedené ještě před zahájením koupací sezóny jsme v tomto kalendářním týdnu odebrali na dvanácti místech. Jednalo se o vodní plochy na Bruntálsku, Opavsku a Karvinsku," řekla Šebáková.

Hygienici budou ke koupalištím jezdit pravidelně, nejméně však jednou za čtrnáct dní.

Výsledky rozborů budou zveřejňovat na internetové stránce www.khsova.cz.