Státní zámek Raduň zahájil svou letošní zámeckou sezónu

Raduň - Návštěvníci jsou zváni na prohlídky zámku i místní oranžérie. Významný den státního svátku se také stal příležitostí k otevření nově opravené hospodářské budovy.

Nově k vidění je takzvaná Velká sýpka zámku Raduň na Opavsku. Tato historická budova z 18. století se po kompletní rekonstrukci poprvé představila návštěvníkům. Pro ně se změnila v nové návštěvnické centrum. Lidem nabídne pokladnu, toalety i místo k odpočinku nebo úkryt před deštěm.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

„V prvním patře jsou sýpky, připravena je malá expozice nebo prezentační sekce, v níž představujeme jednotlivé objekty areálu a zámecký park,“ uvedla Eva Kolářová, kastelánka.

Otevřením nového zázemí pro turisty zahájil sezónu prohlídek i samotný zámek a také jeho oranžérie, kde se lidé mohou těšit na nejrůznější výstavy. Pro stovku návštěvníků, kteří na slavnostní zahájení přijeli, a hlavně pro děti, byl připraven i doprovodný program. Odehrál se historický příběh o potlačené vzpouře sedláků.

Celý areál zámku se opravoval deset let a rekonstrukce si vyžádaly zhruba sedmdesát milionů korun. Sýpka byla poslední opravenou budovou, práce na obnově areálu ale ještě nekončí. „Máme ještě zažádáno o dotaci z operačního programu životního prostředí na park a ten samozřejmě teprve čeká na svou obnovu,“ uvedla Naděžda Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu.

Letošní sezóna nabídne i další novinku. Od srpna si budou moci návštěvníci prohlédnout nové zámecké prostory, které až doteď sloužily jako depozitáře.

Vydáno pod