Investice do cyklostezek se Olomouckému kraji vyplácí

Olomouc – S pomocí evropských dotací už několik let investuje Olomoucký kraj do rozvoje cykloturistiky. V kraji, sužovaném poměrně vysokou nezaměstnaností, jsou cyklostezky významnou podnikatelskou příležitostí – s příchodem jara vyrazily na cesty tisíce cyklistů, nejvíce tak oslavují restauratéři.

„Jakmile se oteplilo a na přilehlé cyklostezce začalo být opět rušno, naše návštěvnost mnohonásobně vzrostla," řekl majitel hospody U Travise, Robert Trávníček. Ten v roce 2007 otevřel restaurační zařízení s venkovním posezením v těsném sousedství frekventované cyklostezky z Olomouce na nedaleké přírodní koupaliště Poděbrady.

Zatímco v zimě do hospody U Travise denně zavítá pouze několik štamgastů z okolí a pár běžkařů, tak na jaře a v létě venkovní posezení s kapacitou sto míst zaplní cyklisté a vyznavači jízdy na kolečkových bruslích. „Přes léto denně obsloužíme v průměru tak 500 lidí. V zimě je to tady spíš taková klubová hospoda pro věrné hosty a přátele,“ podotkl Trávníček, podle kterého hospoda přes léto získá většinu ročních tržeb.

Z průzkumu společnosti STEM/MARK pro vládní agenturu CzechTourism ale vyplynulo, že postavení Olomouckého kraje na tuzemském cykloturistickém trhu není zrovna ideální. Středomoravskému regionu totiž patří až 12. příčka. O něco lépe na tom jsou Jeseníky, které se umístily o jednu pozici výše. Města, obce a firmy se proto musí snažit přilákat cykloturisty na různé nové atrakce a kvalitní zázemí.

Cyklostezka
Zdroj: ČT24

Lákadla v Olomouckém kraji ale soustavně přibývají. Letos se například otevřela nová, 70 kilometrů dlouhá cyklotrasa. Ta má název „Na kole do minulosti Moravskou bránou“, a propojuje významná archeologická místa v okolí Přerova, Hranic a Lipníku nad Bečvou.

Několik milionů korun stálo například vybudování Rychlebských stezek. Celková délka rekreačních tras pro horská kola známých jako singltrek v okolí Černé Vody na Jesenicku přesáhla už 60 kilometrů. Zatímco v roce 2009 Rychlebské stezky navštívilo prvních 2500 bikerů, tak v roce 2011 jich bylo 10.000 a loni 15.000.

Všech 60 kilometrů tras už nelze zvládnout za jeden den, takže hodně cyklistů v obci přenocuje.  „Před třemi roky byla v obci zhruba stovka lůžek, teď jich jsou tři stovky a ubytovací zařízení s minimálně další stovkou lůžek se buduje. Dříve zde fungovaly tři hospody a letos jich je už šest a otevřena bude i cukrárna," řekl starosta Černé Vody, Pavel Horník.