Co přinese Tep 24?

S pomocí unikátní magnetické rezonance chtějí vědci přijít na kloub Parkinsonově chorobě - jak probíhá výzkum mozku? A jak bojují s chorobou dlouholetí pacienti? Nová metoda pro nemocné s Alzheimerovou demencí: magnetickou stimulaci mozku ověřují lékaři v Brně. A poruchy paměti a hybnosti léčí i zkoumá profesorka neurologie Irena Rektorová. Více v magazínu Tep 24 v sobotu v 11:05 nebo v neděli večer ve 21:30 na ČT24.

Těžký soupeř Parkinson: Život postupně mění ve zpomalený film. Parkinsonova choroba se dá částečně léčit, ale ne vyléčit. Základem úspěchu je především včasná diagnóza. Vědci v Brně teď zkoumají, jak se k ní dobrat co nejdříve. Využívají při tom unikátní magnetickou rezonanci. Pacienti zatím bojují s chorobou pomocí moderních léků i metod - Jan Cieslar z Českého Těšína už téměř čtvrt století.

Magnetickou stimulací proti Alzheimerovi: Alzheimerova demence, při které člověk nepoznává okolí a ztrácí se sám v sobě, je předmětem nesčetných výzkumů. Jeden z nich probíhá ve Fakultní nemocnici u svaté Anny. Lékaři zjišťují, zda magnetická stimulace mozku, využívaná už u jiných diagnóz, dokáže pomoci pacientům s lehčí formou nemoci.

Neuroložka Irena Rektorová: Medicínu původně neplánovala, a dnes zkoumá, které části mozku jsou za plánování zodpovědné. Věnuje se pacientům s poruchami paměti i hybnosti, má na kontě mezinárodní úspěchy, řadu publikací i titul profesorky. V Brně koordinuje i vede vědecké týmy, a hodně jí pomáhá její rodinné zázemí.

Upoutávka na vysílání magazínu Tep 24 (zdroj: ČT24)