Odboráři po jednání s vedením Evrazu Vítkovce Steel stávkovou pohotovost neodvolali

Ostrava - Budoucnost více než dvanácti set zaměstnanců společnosti Evraz Vítkovice Steel je stále nejistá. Důvodem je odstavení ocelárny. Její odboráři, kteří na konci března vyhlásili stávkovou pohotovost, dnes jednali s vedením společnosti bez úspěchu. Zaměstnanci válcoven zatím pokračují ve výrobě, vedení firmy chce ale oba provozy prodat.

V pravé poledne proběhlo jednání, které vyvolalo vedení společnosti Evraz Vítkovce Steel s odboráři. „Stávková pohotovost stále trvá, na situaci se nic se a z toho důvodu nás nejspíš vedení požádalo o dnešní schůzku,“ uvedl ještě před zahájením jednání Zdeněk Kološ, předseda odborů Evraz Vítkovice Steel.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

Ředitel ostravské divize Evraz Vítkovice Steel DmitrijŠčuka, se vyjádřil, že od schůzky očekává především informace, které by mohly vést ke stavu bez stávkové pohotovosti.

Snižování počtu zaměstnanců, obavy o uzavření ocelárny, neuskutečněné nutné investice do odprášení, nejasnosti kolem případného prodeje společnosti jsou důvody, kvůli kterým oznámili odboráři téměř před měsícem stávkovou pohotovost.

Téměř tři sta zaměstnanců je teď doma a pobírá šedesát procent mzdy. Podle odborářů žijí v nejistotě už téměř tři roky.

Po skončení jednání je jasno jen v tom, že jasno není a ještě několik měsíců nebude.

Vedení obdrželo několik nabídek, které vyhodnocuje, ale prozatím se nechce konkrétně vyjadřovat.

Základní odborová organizace se domluvila na pokračování stávkové pohotovosti, ale jednat bude dále.

Jestli se koupě uskuteční, budou zaměstnanci vědět nejdříve v červnu. Samotný převod firmy by pak trval několik dalších měsíců. Pokud se prodej neuskuteční, provoz ocelárny Evrazu bude definitivně ukončen.