Narkomani vyráběli falešné bankovky. Platili jimi za pervitin

Ostrava – Moravskoslezští kriminalisté odhalili případ padělání peněz. Z výroby falešných bankovek viní dva narkomany z Opavska. Za peníze vlastní výroby si podle policistů nakupovali hlavně drogy, především pervitin.

Padělky vyráběl na svém domácím počítači, pomocí skeneru a tiskárny starší z dvojice, třicetiletý muž. „Dělal to ze začátku ze škodolibosti. Jeho známý, který se skrýval před nástupem do vězení, si k němu chodil často půjčovat peníze na drogy, ale nevracel mu je. Chtěl se jej zbavit. Jednou vyrobil falešné bankovky a dal mu je, aby mu způsobil problém,“ vysvětloval kriminalista Jiří Jícha.

Škodolibému padělateli plán vyšel. Dealeři, u kterých muž nakupoval pervitin, padělky odhalili a kupujícího tvrdě zbili. Muži, kteří se teď za padělání peněz zodpovídají, ve výrobě pokračovali dál. Převážně si za ně nakupovali drogy. Banka označila jejich falza za nepovedené. „Na stupnici od jedné do pěti, byly oznámkované čtyřkou. Nejzdařilejší padělky mívají jedničku,“ řekl šéf moravskoslezské hospodářské kriminálky Martin Válek.

Muži vyráběli falešné bankovky od počátku března. Platili jimi dealerům a ti je pak udávali v hernách nebo trafikách na Frýdecko-Místecku, v Ostravě a na Opavsku. Přes ně se policisté dostali až k výrobci. Oba muže zadrželi 10. dubna.