Charita pomáhá na Haiti

Olomouc - Už osm let působí na Haiti olomoucká Arcidiecézní charita. Pomoc, která se neomezuje jen na finanční stránku, začíná nést ovoce. Díky několika dlouhodobým projektům si například víc dětí může dovolit školní docházku. Dospělí se pak učí, jak hospodařit nebo prodávat zboží.

Haiti je jednou z nejchudších zemí světa. Arcidiecézní charita Olomouc tady působí od roku 2005. Po ničivém zemětřesení, které tuto ostrovní republiku zasáhlo v roce 2010, rozjeli pracovníci charity řadu projektů. Všechny s jediným cílem – naučit místní, aby byli soběstační.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

„Po zemětřesení tam vznikly projekty na podporu zdrojů obživy jako je zemědělství, chovatelství a drobný obchod,“ uvedla Irena Klimková, koordinátorka humanitárních projektů. Právě podpora prodeje zboží teď zachránila rodinu paní Basilm. Žena, které loni na podzim zemřel manžel na rakovinu, se ze dne na den ocitla v bezvýchodné situaci. Veškeré prostředky padly na nákladnou léčbu. Ženě se šesti dětmi nezůstalo nic. Zástupci charity jí nakoupili zásoby rýže, kukuřice, fazolí a oleje. To jsou věci, které lidé každý den potřebují a ona je rozprodává dál.

Dalším velkým projektem, který Arcidiecézní charita na Haiti podporuje, je adopce na dálku. Tou od začátku fungování projektu prošlo už téměř sedm set dětí. Díky podpoře adoptivních rodičů mají na uniformu i pomůcky a mohou do školy.

Charita se teď zaměří na stavbu školy v Gonaive na severu Haiti. Na její vybudování se podařilo vybrat pět milionů korun. Vzdělávat se tu v budoucnu bude šest stovek dětí.