Superuniverzita je zatím v nedohlednu

Ostrava - Nadšení z plánovaného sloučení Ostravské univerzity a Vysoké školy báňské - Technické univerzity vyprchalo. Alespoň na Vysoké škole báňské. Tam naznačují, že spojení už nepotřebují. Studenti obou škol i samotná Ostravská univerzita ale ve společné vysoké škole stále vidí velký potenciál.

Prvotní nadšení z budoucí spolupráce vystřídaly rozpory. Dvě ostravské vysoké školy se měly sloučit do jedné. Nové, větší a lepší. Teď je ale všechno trochu jinak. Rektor Vysoké školy báňské si jednu společnou univerzitu zatím nedokáže představit.

„Už delší dobu máme problém prokázat, že sloučením jsme schopni vytvořit konkurence schopnou univerzitu,“ uvedl Ivo Vondrák, rektor VŠB-TUO. Naopak Ostravská univerzita nadále považuje tento proces integrace za ohromnou příležitost a podle jejího rektora to je unikátní projekt, který by mohl nadále obě dvě univerzity významným způsobem posunout.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Jenže podle rektora Vysoké školy báňské se škola za poslední dva roky posunula tak výrazně dopředu, že sňatek s mladší a menší Ostravskou univerzitou už nepotřebuje. Nesouhlasné názory zní na této škole i ze strany akademiků. Podle výsledků ankety, kterou si vedení univerzity nechalo udělat, si sloučení obou vysokých škol dokáže představit jen 20 % zaměstnanců.

Právě hlubší spolupráci v oblasti výzkumu a vzdělávání by báňská uvítala spíš. Jenže její ostravská kolegyně jakoukoli formu přidružení odmítá.

Podle Jiřího Nantla, náměstka ministra školství, to je proces, který je složitý, nebyly ještě prozkoumány všechny možnosti a dialog by měl pokračovat.

Ostravská superuniverzita s 13 fakultami a téměř 35 tisíci studenty měla vzniknout za dva roky. Jestli vůbec, a jak budou vysoké školy nakonec spolupracovat, se uvidí nejdříve za rok.