Lidé nechtějí, aby z Jeseníků zmizeli kamzíci

Jeseníky - Už dvacet pět tisíc lidí podepsalo petici za záchranu kamzíků v Jeseníkách. Ještě před třiceti lety byla jejich populace hodně silná a turisté mohli zvěř potkat i během túry. Dnes už jich tolik vidět není. Stovky kamzíků totiž lovci vystříleli.

První působiště kamzíků v Jeseníkách bylo před sto lety v Karlově Studánce. Aby si zvykli, byli prvních pět let ve speciální oboře. Až pak dostali volnost. Kamzíkům se v Jeseníkách dařilo, nejvíce v osmdesátých letech, kdy jich bylo kolem dvanácti set. Jejich stavy se proto začaly regulovat. Po roce 1989 však došlo k neřízenému odlovu. Řada myslivců kamzíky střílela načerno a málem je vyhubila.

Lesník Jan Eliáš si ve svém revíru pamatuje až šedesát kusů, to bylo před třiceti lety. „Dnes je na stejné ploše dvanáct, patnáct, někdy osmnáct kamzíků,“ uvedl revírník Jan Eliáš.

Podle posledního mapování žije nyní v horách kolem dvě stě šedesáti kamzíků. I těm hrozila záhuba. Ochránci přírody s nimi do budoucna nepočítali. To se ale změnilo, i když prý chráněné krajině stále škodí. Nejvíc ve Velké Kotlině. „Okusují vzácné druhy rostlin, které pak nemohou kvést a vytvářet semena, čili se reprodukovat,“ vysvětloval Jindřich Chlapek ze Správy CHKO Jeseníky.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

Za záchranu kamzíka vznikla petice. Ministerstvo životního prostředí nakonec rozhodlo, že zvěř v Jeseníkách v omezeném počtu zůstane. Miroslav Havira z CHKO Jeseníky uvedl, že správa neuvažuje o žádné aktivní likvidaci ani redukci kamzíka horského. „Současný plán péče akceptuje asi dvě stě kusů,“ uvedl Havira.

Občanské sdružení za záchranu kamzíka věří, že jejich počet časem opět zesílí. Třeba pokud se je podaří vyhnat z Velké Kotliny. Jaromír Latner ze sdružení Jesenický kamzík uvedl, že se domluvili s ochránci na některých opatřeních, která budou zkoušet, například oplocení nebo pachové ohradníky.

Kamzík horský žije na dvou místech v Česku. V Lužických horách se první zvířata vysadila o pět let dříve než v Jeseníkách.

Vydáno pod