Přepadení spořitelny a pošty v Ostravě má zřejmě na svědomí stejný pachatel

Ostrava - Zřejmě stejný lupič, který přepadl pobočku České spořitelny v Ostravě, stojí i za vyloupením sousední pošty. Říkají to policisté, kteří případy vyšetřují. I přestože kamery detailně natočily pachatele, policisté zatím netuší, o koho jde a žádají veřejnost o pomoc.

Krátce před koncem pracovní doby v pobočce spořitelny se mezi zákazníky objevil i muž s pistolí v ruce. Okamžitě zamířil k pokladní. Ta ale zmáčka bezpečnostní tlačítko a zamkla trezor. „Pracovnice mu řekla, že má pouze mince. Pachatel obešel stůl, aby se přesvědčil, zda hovoří pravdu a jelikož žádné peníze neviděl, ihned z pobočky odešel,“ uvedl kriminalista Radim Bena. Mezitím, co se lupič snažil ukrást peníze, neustále telefonoval. Podle policistů postupoval podle instrukcí svého komplice, který čekal venku. „Jelikož měl pachatel na sobě čepici s logem celní správy, i touto verzí se zabýváme, jestli to náhodou není celník,“ prozradil Radim Bena.

„Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro zločin loupeže a pachatelům tak hrozí trest odnětí svobody až na 10 let,“ doplnila mluvčí PČR Ostrava Gabriela Holčáková. Zřejmě stejný lupič o dva měsíce dřív přepadl i pobočku České pošty. Ta se nachází hned vedle banky. Na rozdíl od přepadení banky si zločinec na poště nasadil na oči tmavé brýle a na klienty banky neustále mířil pistolí. Jeho komplic s šátkem na hlavě přeskočil přepážku. Tam narazil na 41letou pokladní, která peníze bránila a lupiče chytla za nohu. Kvůli blížím se Vánocům počítají policisté s tím, že se počet přepadených bank rozroste. Až do konce roku budou pobočky častěji monitorovat.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod