Charita Ostrava zorganizovala humanitární sbírku šatstva

Ostrava - Nepotřebné věci potřebným lidem – pod tímto sloganem zorganizovala Charita Ostrava humanitární sbírku šatstva. Staré nebo nepoužívané oděvy, které lidé během celého dne v Ostravě odevzdávali, poputují do Diakonie Broumov a pomůžou například seniorům nebo těm, kteří přišli o střechu nad hlavou.

Devětapadesátiletého Honzu už sedmnáct let vychovává ulice. Teď ale naopak on sám pomáhá Charitě Ostrava a jeho život tak opět dostal smysl. „Dokud žiju, jsem zdravý, cítím se být užitečný a snažím se být aspoň někomu užitečný,“ říká. Honza nebyl jediný. I další obyvatelé azylového domu sv. Františka v Ostravě celý den nakládali tisíce pytlů plných svetrů, kalhot, ručníků a dek do speciálně přistavených vagónů na Hlavním nádraží. „Sbírka měla začít v devět, ale už v osm tady lidi čekali a my jsme se od rána ještě nezastavili,“ ocenila zájem lidí dobrovolnice Lenka Maděrová.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Tři vagóny plné oblečení se už zítra vydají na cestu do východních Čech. Cílem je Diakonie Broumov. Diakonie pomáhá hlavně lidem bez přístřeší. Většina oděvů, které do Broumova putují nejen z celé republiky, ale i ze Slovenska, poslouží právě jim. „Oděvy, které od lidí dostaneme, roztřídíme na oděvy použitelné k dalšímu humanitárnímu použití a nepotřebné roztřídíme k dalšímu průmyslovému zpracování,“ řekla oblastní ředitelka Diakonie Broumov Lenka Wienerová. Charita organizuje tuto humanitární akci už pátým rokem. Za ta léta vybrala téměř čtyřicet tun oblečení.

Vydáno pod