Investor vrátil Ostravě pozemky vedle bývalého módního domu Ostravica

Ostrava - Pozemky vedle bývalého obchodního domu Ostravica v centru Ostravy chce investor vrátit městu. Už oznámil, že odstupuje od smlouvy. Město tak může přijít nejméně o desítky milionů korun. Viní z toho městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz, který společnosti Amadeus Real odmítl dát souhlas se stavbou připravovaného obchodního centra.

Ostravica - bývalý nejluxusnější obchodní dům v Ostravě. Teď už léta chátrající troska. Patří společnosti Amadeus Real. Ta od města koupila i sousední volný pozemek. Chtěla na něm postavit nové obchodní centrum. Jeho součástí měly být také opravené historické budovy Ostravice. Investor ale tento týden ostravskému primátorovi oznámil, že městu pozemek vrací. „Požaduje vrácení kupní ceny, která byla dohodnuta, asi 54 milionů. A požaduje i náhradu škody,“ potvrdil primátor Ostravy Petr Kajnar. Společnost Amadeus Real to zdůvodnila tím, že městský obvod neplní podmínky smlouvy, kterou s městem podepsala. „Rada MěOb Moravská Ostrava a Přívoz zamítla žádost Amadeus Real o udělení souhlasu s umístěním OC Ostravica. Tím rada nastolila zásadní překážku bránící realizaci projektu, na kterém byla společnost s městem dohodnuta,“ vyjádřil se mluvčí společnosti Jan Piskáček.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Na riziko, že investor může od smlouvy odstoupit, upozornila rada města Moravskou Ostravu a Přívoz už v lednu. Městský obvod přesto společnosti Amadeus Real nevydal územní rozhodnutí. Chtěl totiž, aby firma nejprve prokázala, jak přispěla k záchraně historických budov módního domu Ostravica, které jí patří. „Primátor nás na to upozorňoval, ale já si myslím, že naše požadavky byly oprávněné,“ stojí si za svým místostarosta MěOb Moravská Ostrava a Přívoz Dalibor Mouka. Městu teď jde o hodně. Primátor Petr Kajnar se domnívá, že by Ostrava mohla přijít dokonce o stovky milionů korun. Celý případ už proto předal právníkům a nevylučuje ani to, že bude mít dohru u soudu.

Vydáno pod