Lékařské fakultě v Ostravě budou chybět peníze

Ostrava - Ostravská univerzita se může dostat do vážných ekonomických problémů. Pokud dá ministerstvo školství od příštího roku akademikům skutečně o tři miliardy méně, bude mít škola obrovský problém udržet některé obory. Současné dotace na každého studenta medicíny totiž už teď nepokryjí skutečné náklady.

Za pět let by si chtěli před jméno napsat titul MUDr. Zatímco studenti řeší, jak zvládnout  anatomii, vedení školy řeší, kde na jejich vzdělávání vezme peníze. Momentálně stát na každého vysokoškoláka dává ročně univerzitě 85 ticíc korun. „Pokud by mělo dojít k tomu, co ministrstvo avizuje - snížení rozpočtu o 3 milirady, tak ta dotace klesne až na částku zhruba 70 tisíc a to už je neúnosné studenty za tuto částku kvalitně učit,“ tvrdí rektor OU Jiří Močkoř. Lékařská fakulta v Ostravě funguje teprve druhý rok. Právě proto nemůže na rozdíl od svých starších kolegyň, například v Olomouci nebo Brně, dosáhnout na peníze z jiných zdrojů. „Jako čerstvě vzniklá Lékařská fakulta nemůžeme zatím akreditovat obor v cizím jazyce. Akrediatce v cizím jazyce má ten význam, že přináší finance mimo dotace MŠMT,“ vysvětluje děkan Lékařské fakulty OU Arnošt Martínek.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Na ostravské medicíně momentálně studují dvě stovky mediků. Učí je odborníci, které musela univerzita zajistit, aby splnila podmínky akreditace. „Varianta, že bychom snižovali platy, je pro nás v podstatě téměř nemožná,“ řekl rektor Jiří Močkoř. Zájem o studium medicíny na ostravské univerzitě roste, před dvěma lety si podalo přihlášku 700 studentů, loni750 aletos ještě o sto více. Kolik studentů nakonec univerzita do prvního ročníku v následujícím akademickém roce příjme a z čeho bude platit výuku, ale zatím nikdo z vedení školy přesně neví.