V ostravské fakultní nemocnici umí voperovat speciální naslouchadlo

Ostrava - Nedoslýchaví  lidé z Moravskoslezského a Olomouckého kraje už nebudou muset jezdit za operací do Prahy. Speciální Baha naslouchadlo jim ode dneška voperují i lékaři v ostravské fakultní nemocnici. Implantát je vhodný pro lidi, kteří z nejrůznějších důvodů nemohou nosit klasické naslouchadlo.

11 hodin dopoledne - tým operatérů z Nemocnice v Motole předává poslední rady svým ostravským kolegům. Na operaci už čeká Marcela Otypková. Na jedno ucho neslyší vůbec, na druhé jen velmi málo. „Začalo to v dětství, kdy jsem dostávala záněty středouší a začalo to hnisat, takže jsem přišla z pravé strany úplně o sluch,“ vzpomíná. Marcela Otypková standardní naslouchadlo používat nemůže, schopnost slyšet by jí ale měl pomoci vrátit Baha přístroj. „Zavrtali jsme do kosti šroub, na který se přifixuje za několik týdnů ten zvukový procesor,“ vysvětluje přednosta ORL kliniky FN Ostrava Pavel Komínek.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

„Baha funguje na tom principu, že zachycuje zvuky z okolí a ve formě vibrací je přenáší na kost a kostí jsou přenášeny na vnitřní ucho,“ popsal princip fungování přístroje Jiří Skřivan z pražské ORL kliniky FN Motole. Ve světě už jej lékaři implantují více než 20 let, v Motole začali s pravidelnými operacemi před 3 lety. Ostravští lékaři budou teprve druhými v zemi, kteří budou Bahu implantovat. „My jsme personálně i přístrojově vyškoleni, nachystáni pro provádění těchto operací,“ říká Pavel Komínek.

Operace trvala něco přes hodinu a přibližně za 6 týdnů by měla začít paní Marcela normálně slyšet.

Vydáno pod