Ostravané bojují za záchranu módního domu Ostravica

Ostrava - Internetem se šíří výzva za záchranu ostravské kulturní památky. Jde o petici, ve které signatáři žádají zachování historických budov známých jako módní dům Ostravica. Jejich vlastník chce jednu z nich zbourat, u další žádá ministerstvo o zrušení památkové ochrany. Celý komplex stojí v centru města a patří k jeho symbolům.

Tím, čím je pro Pražany obchodní dům Kotva, tím je pro Ostravany módní dům Ostravica Textilia. Teď ale hrozí, že jeho část půjde k zemi, aby uvolnila místo novému nákupnímu centru. „Tyto domy jsou v podstatě cíleně ničeny. Jedná se o velice ceněnou architektonickou památku, která udává i tvář tohoto města,“ nesouhlasí předseda petičního výboru Lukáš Černohorský. Organizátoři petice vyzývají k odpovědnosti město Ostravu, které má dohlížet na dodržování památkové péče.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

Komplex budov je ale viditelně ve špatném stavu. Exteriér je zdevastovaný, části interiéru rozkradené. „Ten stav není natolik špatný, aby nebyla možná záchrana toho objektu,“ tvrdí ale Romana Rosová z Národního památkového ústavu Ostrava. Mezi prvními petici podepsal i ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil. „Já si ten obchodní dům pamatuji z dětství, kdy byl živý i s tím nádherným interiérem, který i za dob socialismu připomínal ty prvorepublikové časy a já myslím, že by to byl opravdu velký hřích, velká rána, velká jizva, kdyby tam vyrostla nějaká anonymní krabice,“ řekl. Jen pár desítek metrů od Ostravice je další symbol města - kavárna Elektra. Před lety zdevastovaný interiér snad čeká lepší budoucnost. Mexickou restauraci znovu vystřídá kavárna a s ní se snad vrátí i replika secesního interiéru.