Zdravotně postižení hromadně vyrazili na úřady práce

Ostrava, Olomouc - I v Moravskoslezském a Olomouckém kraji vyrazili handicapovaní požádat o příspěvek na mobilitu. Vyzvala je k tomu Národní rada zdravotně postižených, aby tak protestovali proti dopadům nové sociální reformy. Přes původní obavy úřady tento nápor zvládly.

Irena Hufová z Kyjovic u Opavy je odkázaná na invalidní vozík už 40 let. Ráda cestuje a potřebuje k tomu speciálně upravený automobil. Proto se vydala hned první týden v roce na úřad práce do Opavy požádat o nově zavedenou dávku na mobilitu. Stejně jako další stovka žadatelů příliš nevěděla, jestli se ji vše podaří vyřídit za jeden den. „Nikdo neví, jak to bude vypadat a kdybych propásla tento měsíc, tak by se mohlo stát, že bych peníze tenhle měsíc vůbec nedostala,“ říká. Na opavském úřadu práce zvládli nápor žadatelů o příspěvek na mobilitu celkem v poklidu, jen za dopoledne jich tady přišla asi stovka a čekali průměrně pět až deset minut. „Byla jsem mile překvapena, protože týden před Vánocemi se nevědělo, jak to bude, ale skutečně tady to trvalo pět minut, formulářů měli dostatek a pracovnice byly ochotné,“ pochvalovala si Irena Hufová. Navíc se ani nezměnilo místo, kde se žádosti podávají. Vozíčkáři tak neměli problém dostat se do kanceláří. V Opavě vyšli vstříc i pěti stům zdravotně postiženým klientům ústavu v Hrabyni.

„Úřad práce v Opavě zřídí kontaktní výjezdní pracoviště v Hrabyni, kde naši pracovníci vše vysvětlí, vezmou i formuláře, aby klienti nemuseli jezdit na magistrát do Opavy,“ potvrdil vedoucí odboru nepojistných dávek ÚP v Opavě Petr Šimeček.

Naopak větší nápor a i několik stížností zaznamenal ostravský úřad práce. „Nejsou tu parkovací místa, špatná organizace, nejsem vůbec spokojený. Ani nás neupozornili, co všechno musí být v té žádosti napsané,“ stěžoval si žadatel o příspěvek na mobilitu Jan Nováček. Podle úřadu žadatelé museli déle počkat, ale formuláře byly připravené.

Reportáž Radka Wiglasze a Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Pracoviště úřadu práce v Hálkově ulici v Olomouci. Avizovaný nápor žadatelů o příspěvek na mobilitu se tady nekonal. „Já sám si myslím, že to není úplně nejšťastnější řešení vytvářet v dané situaci na úřad práce ještě větší tlak nějakým umělým kumulování do jednoho dne,“ říká předseda Spolku Trend vozíčkářů Olomouc Milan Langer. Žadatele, kteří přišli, stihli úředníci odbavit během několika minut. Lidé, kteří na úřad dorazili, pak ale nešetřili kritikou. Vadí jim, že dávka na dopravu bude nižší a také to, že ji jako v minulosti nedostanou jednorázově, ale rozdělenou do měsíčních splátek. Nelíbí se jim ani údajný nárůst papírování. „Ty formuláře jsou obsáhlejší. Tenkrát stačil jeden papír a bylo to hotové,“ tvrdí žadatel Michal Koutný. „Není to nárůst papírování. Ta žádost je zcela jednoduchá,“ nesouhlasí náměstek generálního ředitele ÚP ČR Martin Žárský. Žádostí o příspěvek na mobilitu budou muset úředníci v celé České republice vyřídit během ledna zhruba 300 tisíc.