Plumlovská přehrada už se těší na návrat turistů

Plumlov - Vodohospodáři ukončili po dvou letech těžbu sedimentů z vodní nádrže Plumlov. A turistům a obyvatelům Prostějovska oznámili dobrou zprávu. V létě roku 2013 by se mohli poprvé vykoupat v čisté vodě. Předtím ale ještě musí Povodí Moravy opravit hráz.

Po odtěžení více než 236 tisíců metrů krychlových materiálu už nic nebrání tomu, aby byla přehrada Plumlov opět napuštěna. „Jsme rádi, že se turisté vrátí a že přehrada bude fungovat jako dříve,“ řekl starosta Plumlova Adolf Sušeň. Povodí Moravy slibuje, že voda bude v nádrži kvalitní, záleží to ale na mnoha opatřeních. „Obce v okolí významně spolupracují, připravují odkanalizování obcí, protierozní opatření, to vše proto, aby se do přehrady nedostal fosfor, který živí sinice,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík. Vodohospodáři opraví také hráz, která je z roku 1932. „Rozsah rekonstrukce hráze je v Česku ojedinělá, dá se říct, že vodní dílo za celý svůj 70letý provoz nebylo vypuštěno,“ řekl ředitel závodu Horní Morava David Fína.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Dříve, než začnou vodohospodáři Plumlov napouštět, musí podle biologů vysekat všechnu zeleň, která do té doby v přehradě vyroste. „Následně bude provedeno vápnění, což je prastarý zvyk našich předků a účelem je, aby se zabránilo sinicím v dostupnosti živin. Po napuštění přehrady přivezeme zpět škeble a chráněné velevruby a rybáři provedou primární zarybnění,“ prozradil biolog Petr Loyka. Revitalizace se dočkal také podhradský rybník. U něj se lidé budou nejen koupat, ale vyroste tam také mokřad. Ten by měl čistit vodu, která pak poteče do přehrady.