Palas o post hejtmana nejspíš usilovat nebude

Ostrava - Jaroslav Palas (ČSSD) nebude s největší pravděpodobností znovu kandidovat na hejtmana. Místo něj by se jedničkou kandidátky měl stát jeho náměstek Miroslav Novák (ČSSD). Palas totiž zatím nemá ani jednu nominaci na krajskou konferenci a podle svých slov o ní ani neusiluje. O jméně lídra budou sociální demokraté rozhodovat ještě na třech okresních konferencích. Definitivně jasno bude až 5. listopadu po krajské konferenci.

Ještě v červenci to vypadalo, že Jaroslav Palas chce zůstat v křesle hejtmana Moravskoslezského kraje i v dalším volebním období, neviděl totiž vhodnějšího kandidáta. Teď to ale vypadá, že Palas o funkci zájem narozdíl od svého náměstka Nováka nemá. Ten totiž získal nominace v Opavě a Ostravě a v pátek jeho kandidaturu schválilo i celostátní předsednictvo strany. „Já jsem o žádnou nominaci neusiloval, já jsem jenom konstatoval, že kandidovat nebudu, pokud si najde sociální demokracie v rámci Moravskoslezského kraje někoho lepšího, než jsem já. Jestliže si našla pana Miroslava Nováka, pak to beru na vědomí a zřejmě to tak bude,“ vyjádřil se Palas.

„Ani mě to nepřekvapilo, protože Jaroslav Palas říkal, že toto bude jeho poslední období a toto slovo asi dodrží,“ řekl předseda Krajského výkonného výboru strany Petr Kajnar /ČSSD/. Miroslav Novák má tak cestu k hejtmanskému křeslu volnou. Jeho další možný protikandidát, ředitel ostravské fakultní nemocnice Svatopluk Němeček, se chce totiž nadále věnovat jen zdravotnictví. „Vzhledem k tomu, že v tuto chvíli jsem byl jediným, kdo má nominaci, tak to nepřeceňuji. Do listopadu je ještě dlouhá doba a mohou se objevit jména další,“ říká opatrně Novák. Palasovi zřejmě ublížil pronájem novojičínské nemocnice společnosti Agel, za který ho ostře kritizoval předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Spory měl hejtman i s krajskými stranickými kolegy, například při jednání o sloučení krajských nemocnic.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)