Bílovec má nové dialyzační centrum

Bílovec - Druhý březnový čtvrtek patří na celém světě ledvinám. V některých nemocnicích si lidé mohli nechat otestovat, jak jim tento orgán funguje. V nemocnici v Bílovci otevřeli při této příležitosti nové dialyzační centrum. Lékaři preventivní vyšetření ledvin doporučují zvláště lidem, kteří mají horší genetické dispozice – tedy mají například rodinné příslušníky, kteří se s nemocnými ledvinami léčí. Když ledviny selžou a člověk je trvale odkázán na dialýzu, znamená to pro něj většinou plný invalidní důchod.

Problémy s ledvinami trápí v Česku deset procent lidí. Mnozí z nich první příznaky podceňují a lékaře vyhledají až v případě, kdy jejich filtrační orgán úplně selže. „Jedním z těch prvních příznaků je časté močení v noci, bolesti při močení, ledvinová kolika nebo pozitivní rodinná anamnéza,“ řekl primář Dialyzačního centra v Bílovci Rostislav Čechovský.

K preventivnímu vyšetření by tedy určitě měli přijít ti, jejichž rodinní příslušníci se s nemocnými ledvinami léčí. Třiačtyřicetiletý Petr Konvička z Bílovce je jedním z prvních pacientů bílovické dialýzy. „Projevilo se to už od dětství, kdy jsem dostal opakovaně zánět ledvin a ležel jsem tady v nemocnici vždy pár měsíců,“ vzpomíná. Osm let musel třikrát týdně jezdit na dialýzu do čtyřiadvacet kilometrů vzdáleného Nového Jičína.

V celé zemi je sto dialyzačních center, v Olomouckém kraji šest a v Moravskoslezském od dnešního dne třináct. „Dialýza nahrazuje funkci ledvin, které selhaly a nahrazuje tu funkci očišťovací,“ vysvětluje primář Čechovský. Loni potřebovalo v Česku pravidelné dialyzační ošetření šest tisíc lidí, v Bílovci už teď vědí, že šest lůžek bude stále obsazených.

„Technologie a zařízení jsou naprosto srovnatelné se špičkovými zařízeními v Evropě, stejně tak organizace a kvalita péče se řídí těmito standardy,“ prohlásil zástupce sítě Dialyzačních center Martin Kuncek. Léčba na dialýze je trvalá, člověka omezuje, mnohdy musí odejít i do plného invalidního důchodu. „Pokud se někdo z rodiny léčil, nebo má dědičné onemocnění, měl by přijít na vyšetření,“ radí lékaři.

  • Nové dialyzační centrum v Bílovci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1493/149259.jpg
  • Pacient Petr Konvička autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1493/149260.jpg
  • Nové dialyzační centrum v Bílovci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1493/149261.jpg