Tečka páteční noci: Tentokrát půjde o prachy

V pořadí osmé živé vysílání Tečky páteční noci z ostravského studia se zaměří na crowdfundingové projekty a jejich silné i slabé stránky. Hosty budou Jana Ecksteinová z portálu hithit.cz, architektka Markéta Zdebská, Vojtěch Frič, producent filmu Krásno, kapela Už jsme doma a Xavier Baumaxa.

„Hosty dnešní Tečky z Ostravy budou umělci, producenti, lovci projektů či kreativci, kteří mají s crowdfundingem svou zkušenost. Vesměs dobrou. Nebo dokonce vynikající – jako Xavier Baumaxa,“ uvedl téma dílu moderátor Marek Hlavica.

„Slovo crowdfunding zatím nemá český ekvivalent, přesto se u nás pomalu, ale jistě zabydluje. Princip crowdfundingu spočívá v tom, že můžete světu nabídnout svůj nápad - produkt, dobročinnost, umění a svět na jeho realizaci může přispět. Za finanční příspěvek ovšem náleží přispívateli odměna,“ vysvětlil Hlavica s tím, že za české portály do studia dorazí Jana Ecksteinová z hithit.cz.

Kapela Už jsme doma oslavila v Divadle Archa koncertem Pětadvacet na holou čtvrstoletí existence.
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

„V Česku zatím vedou kulturní projekty, ale k hitům světově nejúspěšnějšího crowdfundingového portálu kickstarter.com patří třeba fotografická spoušť pro iPhone nebo dvojice dokumentárních filmů nominovaných následně na Oscary,“ dodal Hlavica.

Dalším hostem bude i stálice českého progresivního rocku, kapela Už jsme doma. Ta je známá mimo jiné svým spojením s výtvarníkem Martinem Velíškem. Společně právě připravují představení druhého oficiálního videoklipu, na který nasbírali finance na portálu startovač.cz. A právě tento zbrusu nový animovaný klip si v Tečce páteční noci odbude svou televizní premiéru.

Stejným způsobem se povedlo uvést v život projekt Piana v ulicích, který bude ve studiu zastupovat architektka Markéta Zdebská. Piana v ulicích jsou asi nejznámějším projektem, na jehož základu vznikl spolek, který se rozhodl uměním a kulturou v ulicích kultivovat veřejný prostor. K proslavení projektu přispěl také policista, hrající na ulici.

„Naším posledním hostem bude Vojtěch Frič, producent filmu Krásno. Hlavní postavou – režisérem a současně hercem, tohoto filmu je Ondřej Sokol. Také tento film se inspiroval zahraničními vzory a požádal o podporu své fanoušky,“ řekl Hlavica.

S Vojtěchem budeme kromě Krásna mluvit také o jeho současném projektu - filmu o masové vražedkyni Olze Hepnarové, poslední ženě, která byla za hromadnou vraždu potrestána trestem smrti v tehdejším Československu.

Tečka páteční noci, pátek 4.4.2014, ČT art ve 22:20 hodin.

www.ceskatelevize.cz/teckanoci