Janáčkova filharmonie zahajuje 60. sezónu

Ostrava - Janáčkova filharmonie Ostrava vstupuje do jubilejní 60. sezóny. Orchestr má nový grafický design a dvě nové koncertní řady. Dnes večer na zahajovacím koncertě zazní hudba výhradně českých autorů.

Už před začátkem prázdnin zaplavily Ostravu plakáty Janáčkovy filharmonie k nové sezóně, na kterých je motto: Nehrajeme kratce, hrajeme 60 let. 

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

Janáčkova filharmonie má šedesát. Jejím nejstarším členem je Vladislav Klíma. V orchestru hrál na bicí nástroje, teď pracuje v archivu.

„Měli jsme vždycky věrné diváky. V dramaturgii nikdy nechyběl Janáček,“ Vladislav Klíma.

Janáček nechybí ani na zahajovacím koncertě jubilejní sezóny. Filharmonici pod vedením Petra Altrichtera zahrají i jeho slavnou Sinfoniettu. Chybět nebude ani violoncellový koncert Bohuslava Martinů.

„Jsou tady skladby, které jsme vůbec nehráli. Na dnešním zahajovacím koncertě hrajeme Symfonické tance Jana Nováka. Je to velice vtipně a inteligentně napsaná skladba a bude se rozhodně líbit,“ uvedl koncertní mistr Pavel Doležal.

Koncertní sezóna nabídne letos poprvé i jinou než klasickou hudbu. Filharmonici se ze svého koncertního sálu několikrát do roka přestěhují do Multifunkční auly Gong, kde vystoupí s Ivou Bittovu nebo s Hradišťanem. Čtyři koncerty v nové sezóně jsou určené pro celé rodiny.

Filharmonie má v nové sezóně i nový design. V jeho grafické podobě dominují zelená a černá, nové logo je fonetickým přepisem názvu tělesa.