Restaurátoři dokončili po 19 letech opravu všech místností

Hradec nad Moravicí - Máme hotovo, hlásí restaurátoři, kteří opravovali zámek v Hradci nad Moravicí. Místnost po místnosti restaurovali postupně celých devatenáct let. Ve zdevastovaném zámku začali s pracemi v pokoji zasvěceném lovu a skončili v soukromém budoáru hraběnky Mechtildy Lichnovské.

Trasu z Brna do Hradce nad Moravicí by mohli jet restaurátoři poslepu. V kufru nesmí chybět speciální barvy, štětce a pauzovací papír. Dnes přijeli naposled. Zbývá už jen dodělat pár retuší na hroznovém víně.

Do zdevastovaných místností přišli nejdříve elektrikáři, pak zedníci a štukatéři. Patřičný lesk jim ale dodali restaurátoři.

Před lety začínali v Hubertově síni. Stejně jako další pokoje, i tento opravovali podle dobových fotografií, které si majitelé zámku, knížata Lichnovští, pořídili na začátku dvacátého století. „Rok jsme stavěli nová krbová kamna, která byla rozebrána v bednách. Museli jsme vše ozlatit, ometálovat, dodělat krb,… Dalo to spoustu práce,“ říká restaurátor Ivan Popov.

„Pro nás to byla taková naděje, že než ty místnosti dáme do původního stavu, půjdeme do důchodu,“ říká s nadsázkou Milan Blažek.

To, že dlouhodobá práce na zámku končí, si uvědomují restaurátoři i kastelán. „Znám je patnáct let, ta práce byla precizní, takže jsme si je každý rok znovu a znovu objednávali. Dneska musím už tak trochu ukápnout slzu, že vše končí,“ říká kastelán Radomír Přibyla.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

Do důchodu mají Ivan Popov a Milan Blažek zatím daleko. Během devatenácti let jim jen zbělely vlasy. Elánu do práce zbývá dost. Další zakázkou bude možná kostel v Kyjovicích u Ostravy.