Návštěvníci Colours of Ostrava si zahráli na reportéry. Na workshopu ČT

Ostrava – Interaktivní zpravodajský workshop dnes nabídl stan ČT art. Workshop vedli vedoucí redaktorka ostravské redakce zpravodajství Gabriela Lefenda a vedoucí kulturní redakce ČT Petr Vizina.

Úkol, který stál před účastníky, zněl: vžít se do role reportéra, připravit si a před kamerou si vyzkoušet živý vstup. „Současné zpravodajství je mimo jiné o tom, být co nejrychlejší. Živý vstup je jedním z prostředků, které umožňují o události rychle reportovat přímo z místa,“ vysvětluje téma workshopu Gabriela Lefenda.

Oba profesionálové účastníky workshopu nejdříve poctivě připravili na to, co všechno se může při takovém živém vstupu stát – když se třeba třese reportérovi ruka s mikrofonem, když poplete jména, když mu v ZOO ovce spořádá papír s poznámkami, když okolo chodící lidé nenechají reportéra v klidu… „Vzpomínám si na vstup z koncertu kapely Red Hot Chili Peppers. Nejprve se za mnou nějaký fanoušek svlékal, potom přejel na skateboardu, poté kolem prošel někdo s papírovou krabicí na hlavě a nakonec mi ji v přímém přenosu nasadili na hlavu,“ baví lidi Petr Vizina.

Někteří odvážlivci si pak vlastní živý vstup před kamerou vyzkoušeli. Ve svých vystoupeních se dotkli programu Colours, areálu industriální památky Dolní oblast Vítkovice, počasí, prašnosti způsobené povrchem v areálu, chystaného programu ČT art. Petr Vizina vstupy hodnotil a komentoval. „Jakub je, jak víme, pro reportéra dobré jméno… vidíme nový trend, tzv. reportéra s čepičkou…“

Na workshop přišli i Juraj s Lenou – dívkou, kterou si z publika na pódium vytáhl irský písničkář Damien Rice. Všichni „novopečení“ reportéři si vysloužili bouřlivý potlesk a uznání i od profesionálů a z workshopu si odnesli DVD se svým debutovým televizním výstupem. Nakonec se v improvizovaném rozhovoru představili sami profesionálové: Petr Vizina a Gabriela Lefenda. Téma? Samozřejmě ČT art.