Bulletin Krásná Ostrava je na světě, křest vzpomenul i význam Landeku

Ostrava – Křest prvního čísla bulletinu, který vydává nedávno vzniklý okrašlovací spolek Za krásnou Ostravu, proběhl na Landeku. A to na místě bývalé legendární výletní restaurace.

Členové spolku křest zahájili symbolicky – okrášlením. Místo, kde na samém vršku Landeku stávala výletní restaurace, okrášlili naučnou cedulí. Mezi lety 1742–1920, tedy skoro dvě století, během nichž bylo Hlučínsko součástí Pruska, tvořil Landek rozhraní mezi rakouskou a pruskou říší. „Největší sláva výletní restaurace na Landeku se datuje do časů krátce před první světovou válkou. Právě před sto lety psal ostravský tisk o stovkách obyvatel černého města, které každou sobotu v podvečer či v neděli odpoledne zamíří do hostinců na Landeku a v blízkém okolí s cílem občerstvit se a užít si výhledy na průmyslové Ostravsko i vzdálené vrcholky Beskyd s obrovitými jehličnany. Jen jedinou nevýhodu takový výlet měl: pruské hostince oproti rakouským dříve zavíraly, německý ‚ordnung‘ vyžadoval střídmost i v pití alkoholu,“ píše se mimo jiné na naučné ceduli.

Budova restaurace, v níž se poslední pivo vyčepovalo nedlouho po druhé světové válce, byla srovnána se zemí někdy kolem roku 1985. Dnes si legendární výletní podnik můžeme jen představovat, pláň s opěvovanými romantickými výhledy zarostla hustým lesním porostem.

„Dnes je Landek přírodní památkou a středobodem ostravských dějin. Praha ctí Vyšehrad, Ostrava by měla se stejnou vážností vzhlížet k tomuto návrší. Zatímco z Vyšehradu věštila kněžna Libuše hvězdnou slávu Prahy teprve někdy v devátém století, na Landeku zvěstovali lovci mamutů budoucí význam černé uhelné Ostravy už před pětadvaceti tisíci lety,“ upozorňuje okrašlovací cedule.

Bulletin Krásná Ostrava
Zdroj: ČT24/ČTO

Po krátkém historickém exkurzu pokřtili členové okrašlovacího spolku první číslo bulletinu Krásná Ostrava. Jeho rozsah je 40 stran. Čtenáři v něm najdou například přehled podstatných momentů týkajících se vzniku městské galerie v Ostravě, článek historika Martina Strakoše o zářivkách a neonech v architektuře, příspěvek literárního historika Martina Tomáška o pobytu spisovatele Viléma Mrštíka v Ostravě, vzpomínku umělce Jiřího Surůvky na hrabůveckou haldu, recenzi Martina Mikoláška na výstavu Eduarda Ovčáčka v Domě umění, fotoreportáž o výstavbě ostravské spořitelny od Romany Rosové nebo vhled publicistky Renáty Spisarové do problematiky kulturní grantové politiky státu.

Křest bulletinu Krásná Ostrava
Zdroj: ČT Ostrava/Martin Popelář

Bulletin vydávají ostravští „okrašlovači“ formou samizdatu a dobrovolnicky. Vycházet bude vždy o slunovratu a rovnodennosti. Další číslo tedy okrašlovací spolek představí 21. září.