Divadelní Flora přinese letos sedmdesát představení

Olomouc - Festival Divadelní Flora Olomouc letos přinese kromě divadel také filmová, taneční a hudební představení. Program bude probíhat na šesti místech v Olomouci. Organizátoři připravili asi sedmdesát produkcí, ve kterých se představí třicet čtyři souborů z osmi zemí. Většina představení bude zadarmo.

Diváci se mohou těšit například na soubor Husa na provázku, Slovácké divadlo, pražské Divadlo v Dlouhé, Divadlo Petra Bezruče nebo soubor Vosto5. Ředitel festivalu Petr Nerušil uvedl, že přehlídka se soustředí na českou progresivní scénu Divadla Reduta. „Na této scéně vznikly letos tři mimořádné tituly. Uvedeme Zlatá šedesátá, což je dosavadní poslední představení v režii Jana Mikuláška, navazovat bude inscenace Zlatá sedmdesátá,“ řekl Nerušil.

Divadelní Flora Olomouc uvede v premiéře také například filmový blok dvanácti televizních záznamů profilových inscenací Pražského komorního divadla, které na sklonku jeho působení natočil pro Českou televizi režisér Radim Špaček. Svou olomouckou premiéru bude mít na festivalu Hřebejkův film Odpad město smrt.

Odpad město smrt / Martin Pechlát
Zdroj: ČT24/Aerofilms

Na novinky se mohou těšit také příznivci tanečního divadla. Švédská choreografka Charlotta Öfverholmová představí svůj nejnovější počin Youwilldieandyou2, nizozemská formace United-C uvede ve spolupráci s olomouckým Divadlem na cucky titul Seasoning. „Jde o představení, která obvykle nejsou v Česku k vidění,“ podotkl dramaturg festivalu Jan Žůrek.

Kromě polských, maďarských a slovenských tanečníků se představí také skupina VerTeDance. Divadelní Flora Olomouc začíná 9. května a potrvá dvanáct dnů.