Librex vystavuje nejlepší snímky ze Slezské novinářské fotografie

Ostrava - Martin Straka se jako jediný český fotograf úspěšně prosadil v mezinárodní soutěži Slezská novinářská fotografie 2011. Jejího devátého ročníku zúčastnilo šest desítek fotografů s více než šesti sty snímky. Ty nejlepší z nich teď představuje výstava v ostravském Domě knihy Librex.

Uvnitř horkovzdušného balónu pořídil během letního odpoledne Martina Straka jen tři nebo čtyři snímky. Za jeden z nich si ostravský fotoreportér vysloužil Zvláštní cenu Města Katovic.

Do finále se dostal se všemi šesti fotografiemi, které do soutěže poslal. „Porota oceňovala především originální nápad a také profesionalitu,“ uvedla organizátorka Aneta Satława ze Slezské knihovny v Katovicích.

Předsedkyně Syndikátu novinářů Moravskoslezského a Olomouckého kraje
Martyna Radlowska-Obrusník dodala, že Straka zaujal barvou a někdy až grafickou průhledností svých fotografií.

Reportáž Kristiny Kačmarské (zdroj: ČT24)

Češi se soutěže s devítiletou tradicí zapojili počtvrté. Teprve tentokrát zaznamenali porotci mezi českou a polskou fotografií velký rozdíl. „Práce polských autorů jsou smutné, šedé, často se týkají témat kontroverzních, sociálních, nebo třeba živelných pohrom. Naproti tomu práce českých fotografů jsou veselejší, třeba z rokových koncertů nebo happeningů,“ uvedla Aneta Satława.

V ostravské galerii Librex bude 26 nejlepších prací k vidění do 4. února.