Josefův nádherný plášť hýří barvami, stejně tak celé představení

Ostrva - Muzikál úspěšné autorské dvojice Tima Riceho a Andrew Lloyda Webera Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť patří k nejhranějším na světě. V Ostravě se hraje se objevuje na profesionální scéně poprvé. Premiéra byla včera večer v Divadle Jiřího Myrona.

Převedením starozákonního příběhu o Jákobově milovaném synu Josefovi, kterého jeho bratři ze žárlivosti prodali do egyptského otroctví, padlo tabu, že Bible není vhodná pro hudební divadlo. I Rice a Llyod Weber, kteří spolu později napsali snad ještě větší hit – Jesus Christ Superstar, začali s Josefem opatrně – v roce 1968 vytvořili nejprve patnáctiminutové školní představení.

„Několik let nato Josef dostal formát pětatřicet minut, teprve po deseti letech vzniklo dvouhodinové představení. Až v devadesátých letech se z něho stal muzikál superlativů,“ vysvětluje známý textař a libretista Michael Prostějovský, který přebásnil text.

Muzikál je veselý, hravý, vtipný a přitom, díky silnému příběhu, vůbec ne banální. Hudba je skládankou různých hudebních žánrů, kterým vévodí chytlavé melodie.

Gabriela Petráková říká, že pro toto dílo je typický mladistvý esprit. „A velkou devízou je dvacet pět dětí, které v tom vystupují. Záměr totiž byl, aby to bylo pro děti jako diváky i účinkující,“ vysvětluje Petráková.

  • Foto z představení zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4014/401318.jpg
  • Foto z představení zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4014/401317.jpg
  • Foto z představení zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4014/401315.jpg
  • Foto z představení zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4014/401316.jpg

„Je to celé veselé, barevné. Je to v podstatě velký pohádkový příběh, ale je pro malého i velkého diváka,“ říká scénograf Ondřej Zicha, který vytvořil velmi barevnou a nápaditou scénu.

Silný je i text. „Je tam hodně moudra, ale má to ohromnou nadsázku a humor. Přebásnil jsem všechny tři muzikály této dvojice. Jesus Christ Superstar, to je další evangelium – podle Jidáše. A ten Josef, ten má zase zvláštní záběr a poetiku a mám ho asi nejraději,“ dodává autor libreta Michael Prostějovský.

V hlavní roli Josefa se střídá Roman Harok a Tomáš Novotný. „Je to nádherná role. Byla to výzva, protože je to zároveň velmi obtížná role. Je ale krásná, plná emocí a zvratů. Závěr, smíření s bratry, je velmi dojemný,“ řekl Harok.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)