Umělci z celého světa vzdávají v Ostravě poctu Johnu Cageovi

Ostrava - Návštěvníci ostravského Domu umění mohou vidět díla šedesáti tvůrců z celého světa, která tvořili jako poctu Johnu Cagovi, americkému hudebnímu skladateli, spisovateli, mysliteli a multmediálnímu umělci, který ovlivnil mnoho tvůrčích lidí po celém světě.

Otevřenost. Tak by se podle kurátorů výstavy dalo jedním slovem popsat umění Johna Cage. Jeho tvorba totiž prostupuje mnoha žánry – hudbou, výtvarným uměním i videem.

John Cage se smyslem pro experimenty a s úctou k tradicím neustále objevoval nové horizonty a přispěl k rozvoji multimediálnosti umění.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

„Pracoval hodně s náhodou, ale měl detailně vypracovaný plán, jak náhodu ve svém umění použít ve skladbách, v textech nebo představeních,“ uvedl kurátor výstavy Georg Weckwerth.

„Hodně z mého umění je inspirováno Cagem, jeho způsobem uvažování. Dělal mnoho různých věcí stejně jako já. Píšu, maluji, dělám animace i dokumenty,“ uvedla rakouská umělkyně Sabine Groschup, která je jednou z vystavujících autorek.

Ovlivnění Cagem přiznává i ostravský fotograf Jiří Šigut. „Hlavně jsem ovlivněn prací s náhodou, kterou jsem po vzoru Johna Cage vzal jako plnohodnotného partnera,“ řekl Šigut.

Návštěvníci mohou na výstavě vidět také dílo samotného Johna Cage - plexigramy na dřevěném podstavci s názvem O Marcelovi nechci říct nic, které vytvořil v roce 1969 na objednávku amerického časopisu.

Výstavu o Johnu Cageovi připravili také umělci v několika galeriích v Opavě. Oba projekty se v polovině listopadu potkají, ale podle Cageových zásad zcela náhodně.

Výstava Membra disjecta pro Johna Cage - Chceme říct něco o Johnovi, bude v Domě umění v Ostravě k vidění do dvacátého pátého listopadu, festival Pohyb, Zvuk Prostor začíná třináctého listopadu.