Ostravské divadlo uvádí slavný muzikál o Josefovi a jeho nádherném plášti

Ostrava - V Divadle Jiřího Myrona v Ostravě vrcholí zkoušky na premiéru vůbec nejhranějšího muzikálu na světě o Josefovi a jeho pestrobarevném plášti, který vychází z biblického příběhu o Jákobovi a jeho synech. Je to dílo slavné autorské dvojice Rice a Lloyd Weber. Poprvé ji uvedli jako půlhodinové představení pro děti v roce 1968. Tim Rice je autorem libreta, Andrew Lloyd Webber napsal hudbu. Autorem českého libreta je Michael Prostějovský, režii má Gabrieala Petráková, choreografii vymyslel Pavel Strouhala, scénu navrhl Ondřej Zicha, kostýmy Lucie Loosová. Pod hudebním nastudováním je podepsaný Jakub Žídek, který spolupracoval také s Borisem Urbánkem.

Textař, libretista, rozhlasový novinář a producent Michael Prostějovský napsal v šedesátých a sedmdesátých letech texty k mnoha hitům jako Šípková Růženka, Agáta, Podej mi ruku a prodejem Václavák a dalších. V osmdesátých letech důkladně poznal muzikálové produkce na západě, v Londýně i New Yorku, v devadeásých letech začal budovat českou muzikálovou scénu. První úspěšné liberto napsal k muzikálu Jesus Christ Superstar. Josefa a jeho úžasný pestrobarevný plášť převedl do českého jazyka roku 2006, násladovaly Kočky a další. „I když jsem překládal všechny muzikály Ricea a Lloyd Webbera, Josefa mám asi nejraději. Josef je milé představení plné úžasného humoru, má řadu morálních poučení, a také ta hudba je nesmírně pestrá a barevná,“ uvedl Prostějovský.

Dramaturg Patric Fridrichovský řekl, že muzikál je pro celou rodinu a není vůbec potřeba, aby diváci znali Bibli. „Ten příběh pochopíte, stejně jako nadsázku a poučení. Je to dílo plné humoru a muziky, která chytne a nepustí ani týden potom, co jste byli na představení,“ řekl Fridrichovský.

Hlavním hrdinou je nejmladší syn starozákonního Jákoba, který ho má ze svých dvanácti synů nejraději. Věnuje mu nádherný pestrobarevný plášť, který se stane příčinou vyvrcholení žárlivosti ostatních sourozenců. Prodají ho do otroctví do Egypta, kde se Josef dostane do blízkosti faraona, kterému na základě svých prorockých snů tak dobře radí, že pomůže připravit zemi na katastrofální neúrodu. Také Josefovi bratři přijdou do Egypta prosit o obilí, klečí před svým bratrem, aniž ho poznají. Nakonec se všichni díky Josefově velkorysosti smíří.

Do hlavní role režisérka obsadila Romana Haroka, který se střídá s Tomášem Novotným. „Představení má bohatou výpravu a mnoho účinkujících. V některých scénách je na jevišti celkem 63 účinkujících, jejichž součástí je i početný dětský sbor,“ uvedla mluvčí Národního divadla moravskoslezského Viola Kučerová.

Premiéry jsou 4. a 6. října.