Janáčkova filharmonie uvádí koncert pro festival Beyond Cage v New Yorku

Ostrava - Janáčkova filharmonie Ostravas houslistkou Hanou Kotkovou a pod vedením Petra Kotíka pořádá veřejnou generálku skladeb Mortona Feldmana a Christiana Wolfa, které budou mít premiéru na začátku listopadu v New Yorku na festivalu Beyond Cage.

Festival bude poctou americkému hudebnímu experimentátorovi a mysliteli Johnu Cagovi, který by se letos 5. září dožil sta let. Zároveň letos uplynulo dvacet let od jeho smrti.

Cage proslavil především jeho objev fenoménu ticha jako hudební ekvivalent nicoty. Jeho nejslavnější skladba se jmenuje 4,33 a její obsah je takový, že interpret před zahájením zavře víko klavíru a na konci skladby ho otevře. Cage ovlivnil mnoho světových umělců ve všech možných oborech.

Veřejnou generálku koncertu pro New York pořádá spolu s Janáčkovou filharmonií Ostrava Ostravské centrum nové hudby.

Kristýna Knczyna z Ostravského centra nové hudby upřesnila, že filharmonie bude hrát v New Yorku 5. a 7. listopadu. Jeden koncert bude v Lincoln Centre, druhý v Bohemian National Hall.

Od Mortona Feldmana Kotík vybral Structures a Koncert pro housle a orchestr. Světovou premiéru bude mít skladba Individuals, coolectiv od Christiana Wolffa.