Roman Polášek portrétoval lidi bojující s drogovou závislostí

Fotograf Roman Polášek se ve svém novém konceptu zaměřil na lidi léčící se z drogové závislosti. Výstavu s názvem Klienti uvádí ostravská Galerie Fiducia.

Na velkoplošných barevných fotografiích jsou mladí lidé, na první pohled docela obyčejní. Těžko by někdo uhádl, že portrétované spojuje zkušenost s drogami.

 „Ti lidé jsou po detoxu, v současné době pro ně probíhá to horší období, kdy se asi dvanáct měsíců léčí z psychické závislosti,“ říká autor snímků Roman Polášek.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Fotograf klienty blíže poznal při léčebné terapii, která spočívala v přechodu Rychlebských hor.

„Spali jsme venku, všechno jsem si nosili. Bylo to zajímavé a inspirujíví. V průběhu dalšího půlroku dojížděli do ateliéru a tam jsme udělali tyto ateliérové fotografie,“ dodává.

 "Výstava se mi moc líbí a budu rád, když bude mít alespoň minimální dopad na obyčejné lidi, kteří se nestkávají s fenoménem drog. Protože naši klienti nejsou žádná monstra, ale obyčení lidé z masa a kostí, kteří mají své sny a touhy.

Výstava má důležitou zvukovou část. Tvoří ji mix výpovědí fotografovaných klientů. Ve výsledku není skoro rozumět slovu, ale ruch je zneklidňujíí kulisou expozice.

„Později jsem je zajel navštívit do léčebny a oni mi odpověděli na asi šest otázek. Výslednou stopu potom smíchal do koláže hudebník Garasu,“ doplňuje fotograf.

Polášek vystavuje v domovském prostředí. Společně s Martinem Popelářem fotografickou galerii Fuducia roku 2001 založil. Klienti jsou stošestou výstavou v tomto prostoru.

Vydáno pod