Urbanová se vrací do Ostravy jako Kostelnička

Po úspěchu, který v Ostravě zaznamenala jako Emilie Marty ve Věci Makropulos, se vrací na scénu Národního divadla moravskoslezského první dáma české opery Eva Urbanová. Ve dvou mimořádných představeních Janáčkovy Její pastorkyně ve dnech 10. a 17. února vystoupí v roli Kostelničky Buryjovky.

Její Pastorkyňa je Janáčkovou nejznámnější a nejčastěji uváděnou operou. Skladatel ji napsal na motivy hry Gabriely Preissové. Role Kostelničky patří i k nejlepším rolí uznávané sopranistky.

„Vítám každou příležitost, kdy si Kostelničku mohu zazpívat. Je to má nejmilejší role. A je součástí jednoho z nejsilnějších příběhů, který se dá na jevišti prožít,“ uvedla Urbanová, která za tuto roli získala cenu Thálie.

Urbanová si pochvaluje spolupráci s ostravským operním souborem a zvláště s dirigentem Robertem Jindrou, který hudebně nastudoval Její Pastorkyňu i Věc Makropulos. Ten ji také přesvědčil, aby přijala i roli Emilie Marty, kterou předtím několikrát odmítla.

V Její Pastorkyni bude zpívat po boku Dřízgové-Jirušové, která ztvární postavu Jenůfy. V hlavních mužských rolích se představí italský tenorista Gianluca Zampieri, slovenský pěvec Peter Berger a také stálý host pražského Národního divadla Aleš Briscien, který s Urbanovou vystupoval i ve věci Makropulos.

Vydáno pod