ČT: Amazon s Černovickou terasou ani napočtvrté nejspíš neuspěje. ODS je proti

Brno – Stavba distribučního centra Amazon v průmyslové zóně Černovická terasa patrně ani napočtvrté nezíská dostatečnou podporu zastupitelů. ODS je totiž proti stavbě v této lokalitě, preferuje zónu v blízkosti letiště v Brně-Tuřanech. Radní za ODS Libor Šťástka to dnes řekl v pořadu Události v regionech vysílaných z jihomoravské metropole.

Ve středu ráno to skoro vypadlo, že miliardová investice internetového obchodu Amazon v Brně je zachráněna. Developer oznámil, že navzdory trojnásobnému odmítnutí je o podmínkách stavby na Černovické terase ochotný vyjednávat. Zastupitelé tak dostali příležitost vše ještě jednou zvážit a hlasovat znovu.

Jenže v tuto chvíli se zdá, že ani čtvrtý pokus nebude úspěšný. Vyplývá to z rozhovoru, který České televizi poskytl brněnský radní Libor Šťástka. „Z mého pohledu je daleko výhodnější lokalita, kterou nabízí Jihomoravský kraj. Jednak nezpůsobí komplikace desetitisícům obyvatel na jihu Brna a navíc – a to je velmi důležité - je v souladu s územním plánem města Brna a má vydáno územní povolení na logistické centrum. To je vstupenka pro to, aby tady Amazon mohl být relativně v krátkém čase,“ uvedl Šťástka s tím, že strana jednoznačně příchod společnosti do jihomoravské metropole podporuje. „Úkolem zastupitelů není jednat v zájmu developerů, ale na jednu stranu hájit zájmy Brňanů a na druhou v tomto případě dovést do Brna Amazon,“ dodal.

S návrhem na stavbu obřího distribučního centra na pozemku u letiště přišel jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Prý s jediným cílem – zachránit investici v hodnotě tří miliard. „Je to alternativa, která vznikla jako reakce kraje na to, že Zastupitelstvo města Brna nedokázalo třikrát po sobě schválit podmínky pro příchod strategického investora. To, že jsme podali tento návrh společnosti Amazon, není žádná válka s městem, ale snaha zachovat tuto investici v Brně,“ hájil svůj krok Hašek.

Rozhovor s klíčovými aktéry v Událostech v regionech (zdroj: ČT24)

Brněnský primátor Roman Onderka přesto doufá, že se zastupitelé nakonec přece jen přikloní k původnímu návrhu, tedy stavbě na Černovické terase. Projekt v blízkosti letiště má totiž řadu ale. „Já jsem oslovil osobně firmu Amazon i developera CTP. Zatím mám písemnou odpověď od CTP, že lokalita a pozemek u brněnského letiště se už prověřovala v loňském roce, a že tato lokalita nevyhovuje – minimálně co se týká velikosti a času,“ vysvětloval. Pomyslné skóre mezi oběma lokalitami je podle primátora 95:5 ve prospěch Černovické terasy.

Primátor Roman Onderka (ČSSD)

„Obávám se toho, že buď bude schválena stavba ve Slatině, nebo Amazon v Brně nebude. Kdyby bylo na výběr, tak jako primátorovi by mi bylo jedno, kde by se stavělo, pokud by to bylo v Brně.“

Onderka se obává také toho, že pokud hlasování ani napočtvrté nedopadne ve prospěch developera, Amazon opustí nejenom jihomoravskou metropoli, ale také Českou republiku. Region by tak přišel o významnou investici i stovky pracovních míst. „Amazon je známá firma, kterou s sebou přináší řadu zajímavých možností, včetně vytvoření nájezdu na D1, který máme slíbený od premiéra,“ uvedl Onderka.

Hrozí rozpad koalice?

V tuto chvíli se zdá, že Amazon vrazil mezi dlouholeté koaliční partnery klín. Hrozí rozpad koalice? Primátor na dotaz ČT odpověděl, že ze strany sociální demokracie to rozhodně nepřichází do úvahy. „Tato záležitost není součástí koaliční smlouvy a není ani součástí prohlášení Rady města Brna, nutnost vyřešit tuto otázku vyvstala až během volebního období, a proto je na každé straně, jak k tomu přistoupí,“ reagoval Onderka.

Z případného, v pořadí už čtvrtého odmítnutí strategického partnera nehodlá odvozovat osobní odpovědnost. Tu by podle něj měli vyvodit ti zastupitelé, kteří investici odmítnou, nebo se zdrží hlasování.