Okresní soudy se zpomalí. Přeberou agendu těch krajských

Brno - Zatímco na podzim se prvoinstanční soudy na jihu Moravy radovaly, jak se jim podařilo snížit počet tzv. nedodělků, od nového roku je zavalila jiná práce. Kvůli novému občanskému zákoníku na ně totiž přešla část agendy, kterou měly doposud na starosti krajské soudy. Okresní prvoinstanční justice musí nově řešit například obchodní spory nebo spory na ochranu osobnosti.

Například Okresní soud v Břeclavi má na soudcovských stolech přes šest tisíc nedodělků, které nestihl zpracovat. „Obáváme se, že se řízení, alespoň na tom prvním stupni, o něco zdrží, protože je nová právní úprava. Každá nová právní úprava s sebou pochopitelně přináší vícero komplikací,“ připustil advokát Lukáš Prudil.

Ministerstvo spravedlnosti sice odhaduje, že zatížení prvoinstančních soudů se zvýší jen o tři procenta, po čtvrt roce chce ale situaci vyhodnotit. „Jsme dohodnuti s ministerstvem financí, že bychom začali případně uvažovat o zvýšení justičního odborného personálu a odborných administrativních sil,“ připustil náměstek ministryně spravedlnosti v demisi Petr Mlsna.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK/WAVEBREAK

Zatím totiž soudy s náborem dalších soudců nepočítají, a to ani ve velkých městech, kde se zatížení okresních soudů projevuje nejvýrazněji. Obchodní spory se totiž řeší podle sídla firmy a například v Brně je jich nejvíc. „Obava samozřejmě panuje především u těch soudců, kteří tuto agendu vyřizují. Zejména se to projeví na běžných subjektech nebo účastnících řízení,“ dodal předseda břeclavského soudu Josef Mužík.

Ani krajským soudům, jejichž agenda částečně přešla na ty okresní, se ale neulevilo. „Na ně zase recipročně přešla odvolací agenda, kterou dosud vyřizovaly vrchní soudy,“ vysvětlila mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková. Zatímco za poslední dva roky si prvoinstanční soudy pochvalovaly zrychlení, nyní se jim počet nedodělků možná opět zvýší.

Nedodělky prvoinstančních soudů v JMK

Vydáno pod