Lidé při kladení věnců podpořili rektora Beka

Brno – Oslavy 28. října v Brně se tradičně soustředily kolem sochy prvního československého prezidentka T. G. Masaryka na Komenského náměstí. Na ceremoniál před budovou lékařské fakulty dorazili zástupci města, kraje, vojáků i legionářů. Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek sklidil při kladení věnce od některých přítomných potlesk. Chtěli ho tak zřejmě podpořit v jeho sporu s prezidentem Milošem Zemanem, který rektora nepozval na oficiální oslavy státního svátku na Pražském hradě. Rektor Bek označil za důvod svého nepozvání fakt, že prezidentovi neumožnil během jeho návštěvy jižní Moravy přednášet na Masarykově univerzitě.

Vysokoškoláci z brněnského sdružení Studentské jaro už v pátek vyzvali rektory českých univerzit, aby se oslav 28. října na Pražském hradě neúčastnili. Členům sdružení podle tiskové zprávy vadí to, že prezident Miloš Zeman nepozval na Hrad rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka a hlavu Jihočeské univerzity Libora Grubhoffera. Zeman podle vysokoškoláků porušil tradici a pojímá státnický akt jako svůj soukromý večírek. Oslav na Hradě se z vlastní vůle nezúčastní ani rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl.

Sdružení Studentské jaro zaslalo rektorům otevřený dopis. Navrhuje v něm, aby svou neúčastí vyslali „jasný a silný signál, že akademická obec se nenechá prezidentem ponižovat a rozdělovat“.

NO COMMENT: Oslavy 28. října v Brně (zdroj: ČT24)

Rektor Masarykovy univerzity Bek si postup Hradu vysvětluje tím, že v září neumožnil prezidentu Zemanovi přednášet na brněnské ekonomicko-správní fakultě. Politici podle Beka na univerzitách v době volební kampaně vystupovat nemají. Grubhoffer zase v minulosti podpořil Martina Putnu, k jehož profesuře měl Miloš Zeman výhrady. 

Pražský hrad důvody, proč Beka nepozval, nezveřejnil. „Je to osobní rozhodnutí pana prezidenta a víc to nebudeme komentovat,“ uvedla Zemanova mluvčí Hana Burianová. Prezident se však později vyjádřil v tom smyslu, že zářijový zákaz přednášet na Masarykově univerzitě vnímá jako urážku hlavy státu. 

Pondělní slavnostní shromáždění ve Vladislavském sále je připomínkou vzniku samostatného československého státu. Prezident udělí vybraným osobnostem státní vyznamenání. Rektoři vysokých škol se oslav 28. října tradičně účastnili.