Zastupitelé odsouhlasili nové jméno pro brněnskou uličku. Bude Havlova?

Brno – Zastupitelé městské části Brno-střed dnes jednali o jméně pro malou ulici v centru jihomoravské metropole. Ulička v sousedství divadla Husa na provázku zatím nemá název, zastupitelé dnes odsouhlasili, že by měla nést jméno bývalého prezidenta Václava Havla. Nový název ale musí schválit ještě zastupitelé města Brna.

Nenápadná malá ulice v blízkosti brněnské katedrály Petra a Pavla a Zelného trhu. Ještě před rokem nebyla bezejmenná ulice ani vydlážděná, poslední dobou ale budí velké vášně. Měla by totiž získat jméno. Otázka zní jaké. 

Divadelníci z blízkého divadla Husa na provázku lobbují za jméno Václava Havla. Protože ale ulice leží mezi dvěma objekty Moravského zemského muzea, navrhli muzejníci vlastního kandidáta – Karla André, který pomáhal muzeum založit. Ve hře je také profesor fyziologie rostlin Jan Calábek nebo známý brněnský silák Franta Kocourek. „Ve druhé anketě zvítězil návrh pojmenovat uličku po Václavu Havlovi a dnes to také schválilo zastupitelstvo Brna-středu,“ uvedl starosta městské části Libor Šťástka (ODS).

Myšlenku pojmenovat ulici po zesnulém exprezidentovi a dramatikovi Václavu Havlovi divadelníci už dvakrát podpořili happeningem. Objevily se ale i názory, že po tak významné osobnosti by se měla jmenovat významnější ulice. Radnice Brna-středu proto uspořádala dvě ankety, ve kterých chtěla zjistit, jak se k věci staví místní obyvatelé. Obě ankety byly ale zmanipulované – v internetovém hlasování někdo ve vlnách posílal negativní hlasy, klasickou „papírovou“ anketu zase znevěrohodnily nakopírované hlasovací lístky.

Za pojmenování uličky po Kocourkovi vznikla i petice s více než dvěma tisíci podpisy. „Zcela jistě budeme na zastupitelstvu řešit i pojmenování nějakého prostoru v Brně po tomto člověku, který je místním fenoménem,“ podotkl Šťástka.

Nové pojmenování ulice musí vždy projít třemi stupni schvalování, kdy se k návrhu vyjádří magistrátní pracovní skupina pro názvosloví, zastupitelstvo městské části a v neposlední řadě zastupitelstvo Brna. Anketa mezi občany města má v tomto případě pouze symbolický charakter, samospráva se jejími výsledky řídit nemusí.