Oprava D1 mezi Brnem a Vyškovem zpomaluje dopravu

Brno – O víkendu začala druhá etapa oprav dálnice D1 mezi Vyškovem a Brnem. Opravované úseky jsou úplně uzavřené a řidiči mají k dispozici jen jeden pruh dálnice ve směru na Brno a dva ve směru na Vyškov. Až do konce listopadu navíc nebude možné najet na dálnici na 216. a 226. kilometru. Řidiči z Vyškova tak dočasně přišli o možnost cestovat po dálnici.

Už více než dva týdny pracují silničáři na obnově dálnice D1 mezi Brnem a Vyškovem. Vozovka v úseku mezi 215. a 225. kilometrem byla v havarijním stavu. Teď je na desetikilometrovém úseku provoz ve směru na Prahu svedený do jednoho pruhu, v opačném směru do dvou. Ve špičce se mohou tvořit dlouhé kolony. Řidiči se proto musí obrnit trpělivostí.

Podle vedení Kordisu, který zajišťuje dopravu v Jihomoravském kraji, měly některé autobusové linky jedoucí včera na Vyškovsko i půl hodiny zpoždění. Cestující v ranní a odpolední špičce proto musí počítat s možností pozdějšího příjezdu. „V pátky a pondělky bývá intenzita silniční dopravy nejvyšší. Můžou ale nastat případy zpoždění i v jiných dnech,“ upozornil ředitel Kordisu Jiří Horský. Zrovna včera se před zúžením u Vyškova vytvořila až devět kilometrů dlouhá kolona. Auta ucpala i vedlejší starou vyškovskou silnici.

No comment: nebezpečný manévr na D1 (zdroj: ČT24)

Ředitelství silnic a dálnic navíc uzavřelo nájezdy na 216. a 226. kilometru. To znamená, že řidiči jedoucí z Vyškova do Brna nebudou moct využít dálnici. Podle ŘSD to ale cestování řidičů výrazně neovlivní, protože na dálnici by museli najíždět bez pomoci připojovacího pruhu a jet jen jedním pruhem bez možnosti předjíždění. „Takto pojedou kratší objízdnou trasou po silnici II/430 k motorestu Rohlenka, zde mohou najet na volnou dálnici, kde již omezení uzavírkou nezasahuje,“ uvádí ŘSD na svém webu.

Práce na tomto úseku dálnice D1 potrvají až do Vánoc

Třetí etapa opravy začne 20. listopadu, skončí až bezprostředně před Vánoci 22. prosince. Kvůli pracím ve středovém pásu budou auta odvedena do pravého a odstavného pruhu. „Navazujeme na loňské opravy, cílem je postupně opravit celý úsek z Brna do Vyškova. Tato místa jsou v havarijním stavu,“ uvedl před časem mluvčí ŘSD Jan Studecký.

ŘSD opravuje D1 mezi Brnem a Vyškovem zhruba po 25 letech provozu. Loni nechali silničáři opravit úsek mezi Slavkovem a Rousínovem, letos navazují na dalších dvou částech. Podle původních plánů se měly opravovat postupně, později ŘSD zjistilo, že to nestihne, počítalo proto s částečným souběhem uzavírek na dvou úsecích. Nakonec zahájí práce na obou naráz. Za obnovu dálničního povrchu zaplatí ŘSD 144 milionů korun.

Vydáno pod