Unikátní operace chlopně se zatím provádí jen na prasatech

Brno - Odborníci dnes v Brně provedli už sedmou operaci se zastaveným srdcem a v mimotělním oběhu na praseti. Zvířeti odebrali vlastní chlopeň a implantovali dárcovskou. V budoucnu by se mohly biologicky upravené chlopně z prasat implantovat lidem. Ti teď dostávají standardní biologické nebo mechanické chlopně, doživotně ale musí brát léky nebo se podrobit další operaci. S modifikovanými chlopněmi by zřejmě pooperační stav mohl být jednodušší.

„Operace je unikátní v tom, že se provádí v mimotělním oběhu. To znamená, že srdce prasete se zastaví, a po dobu, co je zastavené, se krev okysličuje v mimotělním oběhu. Vyměníme část tkáně a potom sledujeme imunologickou odpověď prasete na operaci,“ řekl vedoucí výzkumného týmu Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) Pavel Piler.

Cílem operací je podle něj najít takovou tkáň, kterou by lékaři mohli implantovat lidem. „Ti by potom mohli žít co nejkvalitnějším životem bez nutnosti další operace či medikamentózní terapie,“ dodal Piler.

Vedoucí výzkumného týmu Pavel Piler o operaci (zdroj: ČT24)

Nemocným lidem lze nyní implantovat buď tkáně mechanické nebo biologické z prasat či hovězího osrdečníku. U mechanických tkání musí pacienti celý život brát léky proti srážlivosti krve, což je omezuje. Dosud používané biologické chlopně se zase časem opotřebují a zhruba po deseti až 15 letech je nutné je znovu operovat. Lékaři nyní budou na prasatech testovat biologicky upravené chlopně, které mají lepší vlastnosti.

V prostorách Veterinární a farmaceutické univerzity Brno žijí dvě prasata, která lékaři operovali už před časem. Jedno má šest měsíců po operaci, druhé pět měsíců. Daří se jim dobře. „Na tomto příkladu je vidět, že operace chlopní jsou úspěšné,“ podotkla mluvčí Mrázová.

Podle Pilera bude možné implantovat upravené biologické chlopně lidem zřejmě v řádu let, nyní to nelze přesně odhadnout. Na kardiochirurgii v Brně lékaři lidem ročně operují zhruba 600 srdečních chlopní, takových pracovišť je asi deset v celé ČR.

Vydáno pod