Dahlgren zůstane ve vazbě. Jeho věci už mají čeští kriminalisté

Brno/Virginia (USA) - Další slyšení před soudem v americké Alexandrii absolvoval dnes odpoledne Kevin Dahlgren, který je podezřelý z vraždy svých čtyř příbuzných v Brně. Soud odmítl argument obhajoby, že je mladíkova vazba nezákonná. Američané už také předali české policii v pěti krabicích věci, které měl Dahlgren u sebe v den svého zatčení na letišti ve Washingtonu.

Dahlgrenův obhájce na slyšení zpochybnil zákonnost samotné vazby a usiloval o propuštění svého klienta. Neuspěl - soud se ztotožnil s názorem prokuratury, že důkazy, které dosud čeští kriminalisté dodali, jsou pro vazbu dostatečné. O výši případné kauce, po jejímž zaplacení by se Dahlgren dostal na svobodu, se dnes vůbec nejednalo.

Další slyšení soud zatím nenařídil. V létě ale bude rozhodovat o Dahlgrenově vydání k trestnímu stíhání do České republiky. Čas na odeslání žádosti o vydání má české ministerstvo zahraničí do poloviny července.

Prokurátor dnes České televizi potvrdil, že českým kriminalistům už byly odeslány osobní věci, které měl Kevin Dahlgren u sebe, když ho policisté zatkli na letišti ve Washingtonu.

ČT koncem minulého týdne přinesla časovou linku ze dne, kdy byl manželský pár a jejich dva synové zavražděni. Ze spisu americké prokuratury, který Česká televize získala, vyplývá, že jako první zemřeli manželé - Dahlgrenova sestřenice Veronika a její manžel Martin. Veronika ten den už před sedmou hodinou ráno volala do školy, kde pracovala, že kvůli silným bolestem hlavy nepřijde. Hodinky na těle obou obětí se zastavily v osm hodin. Dopoledne zemřel také jejich starší syn Filip.

Rodina Kevina Dahlgrena
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Během dne si Dahlgren napsal několik SMS zpráv s nejmladší obětí – Davidem. Podle jeho spolužáků se domlouvali, že si odpoledne půjdou zaběhat. Domů ze školy dorazil kolem půl jedné. Soused rodiny v čase mezi 12:30 a 13:00 slyšel hlasitý mužský výkřik. Tehdy poslední člen rodiny pravděpodobně zemřel. Těla tří obětí pak vrah přesunul do kůlny, kde se je pokusil zapálit. Doutnající oheň pozdě odpoledne upoutal pozornost sousedů. Chtěli se jej uhasit, v tu chvíli našli zavražděné.

Během dne Dahlgren komunikoval s několika lidmi. Ráno převzal poštu od pošťačky, která české policii řekla, že otevřel dveře až po druhém zazvonění a působil rozrušeně. V 8:33 poslal známému zavražděné rodiny SMS zprávu s tím, že se možná vrátí do USA. Před půl 11 poslal SMS zprávu matce jednoho ze svých studentů, že ruší doučování angličtiny, protože odjíždí do USA. Ve čtvrt na 4 odpoledne odeslal poslední SMS zprávu – známému rodiny napsal, že míří do Vídně. Tam skutečně z centra Brna odjel taxíkem.

Soudní spis
Zdroj: ČT24

Ve čtvrtek 23. května Dahlgrena přímo na letišti ve Washingtonu zadržela na základě české žádosti americká policie. Od té doby je ve vazbě. Svým rodičům údajně tvrdil, že příbuzné už mrtvé našel.