Na zaplacení parkování bankovkami nebo kartou mohou Brňané zapomenout

Brno – Úsměv na tváři mají od pondělí řidiči, kteří v jihomoravské metropoli hledají parkovací místo. Z ulic Brna od začátku týdne zmizelo všech 67 automatů na výběr poplatku za parkování, nové do ulic dělníci montují postupně. Už se ale ozývají první řidiči, kteří jsou zklamaní, že automaty budou zase jen na mince. Bankovkami, platební kartou nebo pomocí SMS zprávy není možné zaplatit.

Odstranění úplně posledního starého parkovacího automatu v Beethovenově ulici v centru Brna provázely komplikace. Řidič modrého vozu zaparkoval tak blízko automatu, že si ho pracovníci Brněnských komunikací netroufli odstranit.

Na vůz proto před několika dny umístili žádost, aby svůj vůz přeparkoval jinam. Protože to majitel neudělal, rozhodli se dělníci vůz zakrýt látkou a automat ze země vymontovat. Teď už po automatu zbyla jen díra v zemi, do které nový přístroj vsadí pracovníci nejpozději ve středu 19. června. Tehdy končí termín pro výměnu automatů.

Na několika místech v centru Brna se už nové automaty objevily, řidiči proto už bezplatně nezaparkovali. Řadu z nich nepříjemně překvapilo, že nový automat funguje pouze na mince stejně jako ten starý. „Určitě by bylo lepší, kdyby tady bylo více možností platby. Hloupé je také to, že peníze ani nevrací. Nevšimla jsem si toho, takže teď mám parkování zaplacené na delší dobu, než jsem potřebovala,“ řekla Ludmila Horáková.

Na místech, kde nové parkovací automaty zatím nejsou nainstalované, mohou řidiči nadále přechodně parkovat zdarma.

Brněnské komunikace donutil k výměně automatů nedostatek náhradních dílů na přístroje z roku 1995. Výměna bude stát více než osm milionů korun.

Vydáno pod