Jihomoravský a Zlínský kraj zasáhly přívalové deště

Jihomoravský/Zlínský kraj - Krátká a intenzivní průtrž mračen rozvodnila na jihu a východě Moravy nejeden vodní tok. Lidé uklízejí následky velké vody především na Blanensku. Ve Zlínském kraji zase vytopila jindy klidná Nivnička dvacítku domů. Hladina potoka se během pár desítek minut zvedla do výšky dvou metrů.

V Jihomoravském kraji bojovali s velkou vodou především na Blanensku. V Boskovicích voda na několik minut zatopila křižovatku v centru města, v Černovicích zase zaplavila sedm rodinných domů. „Kanály to nestačily vzít. Bylo to během půl hodiny – a hasiče přitom máme naproti,“ popsal rychlý nárust hladiny potoka Bohuslav Zachoval.

Během bleskové povodně jim voda stihla vyplavit sklepy a garáže. Po půl hodině už ale bylo po všem. „U sousedů na silnici bylo vody po kolena a v zahradě bylo až do půli stehen. My tu žijeme krátce, ale ostatní říkají, že naposledy to tu bylo asi v roce 1985,“ odhaduje Martina Ošlejšková.

Vodu odčerpávali hasiči i v Boskovicích, kde kanalizace nestíhala pojmout prudký nápor vody. V jednu chvíli se tak místní křižovatka proměnila v malý rybník a hrozilo zatopení sklepů nedalekých panelových domů.

No comment: úklid po velké vodě v Černovicích (zdroj: ČT24)

Plné ruce práce měli v pondělí odpoledne hasiči také v Zastávce u Brna. Blesk tam zasáhl a zapálil strom, od kterého vzplál zahradní domek stojící v jeho těsné blízkosti. Plameny domek zničily, hasiči ho proto při zásahu museli kompletně rozebrat. Vyšetřovatel hasičů vyčíslil škodu na 150 tisíc korun.

Hasiči zasahovali také v Brumově na Tišnovsku. Kromě čerpání vody ze sklepů odstraňovali bahno ze silnice. Ve Vratěníně na Znojemsku bylo nutné stavět hráze z pytlů a usměrnit tak tok vody do kanalizace.

Znojmo-Načeratice ohrožovala po prudkém přívalovém dešti voda ztékající z okolních polí. Čtyři jednotky hasičů odčerpaly vodu z domů a pomocí ženijního nářadí zajistili odtok vzniklé laguny. V Břeclavi hasiči dnes brzy ráno čistili okapy domu s pečovatelskou službou, protože se ucpaly a voda začala zatékat dovnitř přes fasádu. Některé části budovy zůstaly kvůli tomu neobyvatelné.

Blesková voda zvedla říčky i ve Zlínském kraji

S následky deště se ještě několik dní budou potýkat v Komni a Bystřici pod Lopeníkem, kde se jinak klidná Nivnička zvedla do výše dvou metrů. Voda se tak dostala až na silnici I. třídy číslo 50, která je hlavním silničním tahem z Uherského Brodu na Slovensko. Vozovku tu pokryly balvany a byla průjezdná jen se zvýšenou opatrností.

Ačkoliv v Bílých Karpatech pršelo jen pětatřicet minut, déšť stihl způsobit škody za miliony korun. Lidé byli zaskočení především intenzivním krupobitím. Poničené jsou nejen domy, ale i pozemní komunikace. S odklízením škod pomáhaly sbory dobrovolných i profesionálních hasičů, ale s následky se obce budou potýkat ještě dlouho. „Jsem vděčný za velkou solidaritu. Lidé posílají vysoušeče, dezinfekční prostředky. V dědině není člověk, který by se nezapojil,“ řekl starosta Bystřice pod Lopeníkem Viktor Machala (nez.).

V Komni hrozilo protržení hráze rybníka, který leží asi dvě stě metrů nad obcí. Přívalová vlna zaplavila zahrady i sklepy rodinných domů.

No comment: Velká voda ve Zlínském kraji (zdroj: ČT24)