Dahlgren odjel do Vídně taxíkem už ve středu odpoledne

Brno - Kevin Dahlgren odjel z Brna do Vídně taxíkem. Informovala o tom na mimořádné tiskové konferenci jihomoravská policie. Taxikář policistům řekl, že dvacetiletý Američan nepůsobil podezřelým dojmem. Do Vídně ho dovezl kolem 17. hodiny, tedy několik hodin předtím, než policisté a hasiči objevili v rodinném domě v Brně-Ivanovicích těla čtyř zavražděných. Kriminalisté už mají také jeho výpověď a věci, s nimiž do USA odletěl. Vše teď analyzují.

Konec spekulacím jak a kdy Kevin Dahlgren opustil Českou republiku. Policie dnes oznámila, že ve středu 22. května odjel z Brna taxíkem. Kriminalisté mají svědectví taxikáře, který ho na vídeňské letiště odvezl. Řidič uvedl, že mladík nepůsobil podezřelým dojmem. Taxikář se přihlásil sám, když policie u brněnských taxislužeb zjišťovala, zda někdo mladíka nepozná.

ČT se brněnského taxikáře podařilo najít na stanovišti v centru Brna. Na kameru ani mimo záznam se ale bavit odmítl.

Dahlgren byl ve Vídni už v 17 hodin, tedy několik hodin předtím, než hasiči a policisté přijeli k nahlášenému požáru rodinného domu v Brně-Ivanovicích, a než uvnitř našli těla čtyř lidí. Podle sousedů byl ale zápach okolo domu cítit už odpoledne. Požár tedy pravděpodobně dlouho doutnal a až večer si lidé všimli, že dům hoří. Rozhodli se plameny v kůlně uhasit sami, když ale objevili první tělo, zavolali hasiče a policisty. To bylo před 22. hodinou.

Přítel rodiny, který našel jedno z těl (zdroj: ČT24)

„Dahlgrena tedy nebylo možné chytit v České republice,“ uvedl kriminalista Antonín Hrdlička s tím, že spekulace o pomalé práci policie jsou bezpředmětné. Identifikace byla podle jeho slov velmi složitá, mladý Američan navíc nebyl v žádné české policejní databázi. „Ze začátku jsme proto nevěděli, koho hledáme, kdo chybí,“ dodal Hrdlička.

Dahlgrenova verze: Rodinu jsem už zavražděnou našel

Jihomoravští kriminalisté už také získali od svých amerických kolegů Dahlgrenovu výpověď. Policisté potvrdili, že se nese v duchu informací, které v pondělí ČT exkluzivně sdělil přítel Dalhgrenových rodičů Garry O'Dell. Mladíkova verze je podle něj taková, že rodinu v domě už zavražděnou našel. Bál se o svůj život, proto se rozhodl z místa okamžitě utéct. Protože měl otevřenou zpáteční letenku do USA, mohl hned ve čtvrtek ráno odletět z Vídně.

Podle Garyho O'Della Dahlgren rodinu už našel zavražděnou
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Bližší podrobnosti policie komentovat nechce. „Samozřejmě pracujeme i s verzí, že by to mohl udělat i jiný pachatel, ale na devadesát procent nám to ukazuje na Dahlgrena,“ uvedl kriminalista Antonín Hrdlička.

Policistům se zatím nepodařilo zjistit, že by měl Dahlgren nějaké problémy nebo bral léky. Jako o přátelském mladíkovi s bezproblémovou povahou o něm mluvili nejen jeho známí v USA, ale také přátelé zavražděné rodiny, kteří se s Dahlgrenem během jeho pobytu v Brně setkali. Neznámý je i motiv. Policie prověřuje i to, zda se z domu neztratily nějaké cennosti.

Hrdlička dnes také znovu popřel existenci SMS zprávy, ve které by se Dahlgren přiznal nebo popisoval detaily vraždy. „Existuje pouze zpráva, ve které uvedl, že asi zamíří do Vídně,“ dodal Hrdlička.

Policisté získali také kamerový záznam z domu. Kamery nezachytily vraždy, ale to, kdo a kdy do domu vešel a odešel. Osudné ráno z domu odešla přítelkyně jednoho ze zavražděných synů. Tři členové rodiny dům celý den neopustili, čtvrtý z nich přišel později. „Technických záznamů máme větší množství, momentálně je analyzujeme,“ řekl Hrdlička.

Nechtěl ale odpovědět na otázku, zda záznamy dokazují, že Dahlgren během dne z domu odešel, aby si zaběhal, jak údajně tvrdí. „Nepředpokládáme, že by na místě byla další osoba,“ reagoval pouze.

Dahlgren je podezřelý z toho, že zavraždil v Brně-Ivanovicích čtyřčlennou rodinu. Z jihomoravské metropole poté odjel do Vídně, kde nasedl na letadlo do Washingtonu. Americká policie ho zadržela okamžitě po přistání na letišti.

Od té doby je Dahlgren ve vazbě. Už ve čtvrtek bude soud v Alexandrii rozhodovat o jeho propuštění na kauci do doby, než projedná žádost o jeho vydání do České republiky.