Expolicista Foltýn si na rozsudek počká déle. Nebyl ani propuštěn z vazby

Brno/Jihlava - Dnes již měl brněnský expolicista a bývalý šéf policejní jednotky Delta tým Martin Foltýn znát rozsudek. Muž obžalovaný z vydírání si ale musí počkat. Jihlavský soud se po závěrečných řečích rozhodl projednat další důkazy. Zároveň bylo Foltýnovi zamítnuto propuštění z vazby.

Foltýna, který je obžalován z vydírání, navrhl jihlavský okresní soud propustit z vazby, ve které je již dva roky. Státní zástupce ale podal proti propuštění stížnost a podle všeho uspěl. „Mohu potvrdit, že Krajský soud v Brně rozhodl o stížnosti státního zástupce proti propuštění obviněného z vazby, nicméně výsledek nemohu sdělit, neboť usnesení ještě nebylo účastníkům doručeno,“ okomentovala úkon mluvčí brněnského krajského soudu Miroslava Sedláčková.

Setrvání svého klienta ve vazbě ale potvrdil Foltýnův advokát Radek Ondruš s odkazem na to, že je Foltýn i po rozhodnutí stále ve vazbě. „Dokud se nedozvím důvody, nemohu jakkoli dovozovat. Už jen tím, že se soud případem zabýval, bylo zjištěno, že v obžalobě existují velké logické mezery. Je to pro nás pozitivní posun,“ vyjádřil se Ondruš s tím, že jediným důvodem vazby je možnost, že by mohl Foltýn tresnou činnost opakovat.

Advokát Radek Ondruš hovoří o vývoji kauzy Foltýn (zdroj: ČT24)

Druhá novinka v procesu - tedy odložení verdiktu, Ondruše příliš neznepokojuje. „I kdyby verdikt padl, stejně lze předpokládat, že by se státní zástupce odvolal. Pro mého klienta by se tak mnoho nezměnilo,“ řekl Ondruš a dodal, že by se Foltýn každopádně dostal z vazby rád co nejdříve. „Už závěr psychologického posudku, který si objednal soud, vyznívá tak, že každý den vazby je zdravotní riziko,“ dodal Foltýnův obhájce Ondruš.

Exšéf Delta týmu skončil u policie po ubití Vietnamce

Martin Foltýn byl šéfem elitního policejního Delta týmu, který byl rozpuštěn v roce 2009 poté, co jiní tři členové elitní brněnské policejní skupiny bezdůvodně ubili k smrti Vietnamce Hoanga Sona Lama.

Právě po odchodu do civilu se podílel na vydírání, kvůli kterému nyní stojí před soudem. S komplicem Zdeňkem Zapletalem se podle žalobce pokoušeli brutálními praktikami přesvědčit veterináře Luboše Kucharoviče z Jihlavska ke změně výpovědi. Kucharovič byl totiž důležitým svědkem v kauze podvodů s pozemky, v níž byl hlavním obžalovaným podnikatel Roman Motičák.

Foltýn s komplicem oběti zapálili dveře

„Vůči panu Kucharovičovi byly spáchány celkem tři útoky. V prvním případě měli útočníci poškozeného vylákat na opuštěné místo a tam jej za použití násilí a slzného spreje nutit k tomu, aby uhradil svoje údajné dluhy vůči obviněnému Romanu Motičákovi. Ve druhém případě muži do poštovní schránky vložili výhružné dopisy a na balkon a ke dveřím domu mu hodili nefunkční granáty,“ popsal jihlavský státní zástupce Ivo Novák.

Nátlak vyvrcholil v září 2011, kdy pachatelé zapálili vchodové dveře Kucharovičova domu. Vydíraný svědek byl ale v té době pod policejní ochranou, zásahová jednotka tak okamžitě útočníky pozatýkala. Foltýnova obhajoba stavěla na tom, že se Foltýn účastnil pouze jedné ze tří akcí.

Advokát Ondruš: Po odchodu od policie trpí Foltýn posttraumatickým syndromem

Jeho advokát, brněnský právník Radek Ondruš, hájil letos v dubnu Foltýna také jako oběť systému. Při uvažování o výši trestu by podle něj soud měl vzít v potaz především to, že jde o bývalého policistu. „Není schopný se sám úkolovat a posoudit jemné hranice toho, co je a co už není přípustné. Od čtrnácti let je v uniformě, vyrostl ve skleníku. Poté, co musel odejít od policie, se u něj rozvinul posttraumatický syndrom. Kdyby systém fungoval jako v zahraničí, tak se nic takového nestalo. Ať je potrestán za to, co spáchal, ale ať je přihlédnuto k okolnostem,“ uvedl Foltýnův obhájce.