Pohledávky vůči Farmě Bolka Polívky se přehouply přes 56 milionů

Brno - Zadlužená společnost Farma Bolka Polívky by měla nadále fungovat, přeje si její majitel herec Boleslav Polívka. Objevilo se už několik potenciálních investorů, v pondělí o koupi jednal jeden z vážných zájemců, řekl právní zástupce farmy Miroslav Bartoň. Termín pro podání pohledávek vypršel, ještě dnes přibývají v insolvenčním rejstříku pohledávky dalších věřitelů. Soud jich eviduje 51 v hodnotě více než 56 milionů korun.

Začátkem března soud poslal farmu do insolvence a 14. května rozhodne o dalším osudu schůze věřitelů a následný insolvenční soud. Nejčernější variantou, která může pro farmu nastat, je konkurz. Nepřeje si ho Polívka a ve své zprávě jej nenavrhuje, ani insolvenční správce společnost Edl a partneři.

„Dlouhodobým záměrem farmy a jejího vlastníka Bolka Polívky je fungování. Tento záměr je vidět i z toho, že pan Polívka půjčoval farmě na provoz ze svého. Když byla v nestabilní situaci, sám se ji snažil podpořit,“ řekl Bartoň. Dokumentuje to Polívkova pohledávka téměř devět milionů korun.

Zájemců se už podle Bartoně objevilo několik. „Nikdy však jednání nedospěla do fáze, že by se současný majitel se zájemcem dohodl. Závisí to na tom, že ten, kdo by chtěl farmu koupit a provozovat, musí znát nejen možnosti farmy, ale také záměry insolvenčního správce,“ uvedl Bartoň.

Taktéž insolvenční správce uvádí ve zprávě z konce března, že zaznamenal zájem investorů. Od dlužníka navíc dostal informaci o záměru předložit soudu reorganizační plán, ten jej však nebyl schopen včas dokončit. Jako další postup správce navrhuje zachování byť omezeného provozu farmy, aby bylo možné co nejvíce uspokojit nároky věřitelů. „To se stane pouze v případě, že bude zachována hodnota farmy jako celku,“ napsal.

Nyní je farma mimo provoz. Ještě před měsícem fungovala restaurace U Klauna, teď už nikdo nebere ani telefony. Starostka Olšan Dana Křížová by byla ráda, kdyby provoz farmy pokračoval. „Obci přinesla klady, ať už je to zaměstnanost či kultura. Vložily se do ní nemalé prostředky, takže by byla škoda, kdyby skončila,“ míní.

Největšími věřiteli farmy jsou Regionální rada regionu soudržnosti Jihovýchod, která jí poskytla dotaci přes 11 milionů a s penále vymáhá přes 20 milionů korun. Téměř deset milionů chce za odvedenou práci stavební firma Kaláb. Vloni se farma propadla do ztráty přes tři miliony korun a letos do 7. března vygenerovala ztrátu přes půl milionu.

Vydáno pod