O hotel Dukla se přihlásil jediný zájemce. Ani ten ale nesplnil podmínky

Blansko - Jeden. Takový je počet zájemců, kteří se přihlásili do dražby o chátrající blanenský hotel Dukla. I tak lze ale říci, že město ve své snaze vydražit panelovou stavbu moc nepokročilo. Zájemce totiž k nabídce nedodal studii na využití objektu, podle níž se zastupitelé chtěli rozhodnout. Výběrové řízení se proto bude pravděpodobně opakovat.

„Ukončení přijímání nabídek bylo v pondělí v deset hodin ráno. Přišla jedna nabídka. Poté, co jsme ji rozlepili jsme ale zjistili, že neobsahuje studii o využití. Ta pro nás přitom byla klíčová,“ popsal prozatimní výsledek celé akce blanenský starosta Lubomír Toufar (ČSSD). Dodal, že do konce dubna by město mohlo vypsat nové výběrové řízení. Pokud zájem současného potenciálního investora přetrvá, mohlo by už dopadnout úspěšněji.

Už dříve přitom Toufar avizoval, že právě účel využití současné ubytovny upřednostní město i před cenou. „Mohlo by tu být multifunkční zařízení s komerčními prostory jako jsou kavárny nebo třeba čítárna. Naopak bychom nechtěli, aby v centru města byla ubytovna páté kategorie,“ sdělil svůj názor Toufar s tím, že v úvahu připadá rekonstrukce i zbourání panelového domu.

K dražbě budovy hotelu, který město Blansko stejným způsobem nabylo před rokem a půl, se radní rozhodli kvůli snaze rekonstruovat celé centrum okresního města. „Byl to náš cíl. Nyní budeme moci kontrolovat záměry developerů, což předtím nebylo možné. Hrozilo například, že by někdo objekt koupil a vystěhoval tam sociálně vyloučené obyvatele z brněnského Cejlu,“ vysvětlil starosta Toufar, proč rok a půl po vydražení město Duklu opět prodává.

  • Dříve lepší hotel, dnes ubytovna zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4534/453358.jpg
  • Pohled na blanenský hotel Dukla zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4534/453359.jpg
  • Recepce hotelu Dukla zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/46/4534/453352.jpg

Podle Toufara by potom bylo v silách města zajistit náhradní bydlení pro přibližně padesát až šedesát lidí, kteří nyní na ubytovně žijí. Jestli tomu tak opravdu bude, se obávají například manželé Kořínkovi, pro které jsou nyní malé a nepříliš vybavené pokoje za 3720 korun na osobu a měsíc jedinou možností. „Žije se nám tu dobře. Jsme rádi, že nám provozovatel a město poskytli přístřeší a nejsme na ulici,“ vylíčil u sebe „doma“ Radek Kořínek. „Zatím nevíme co bude a modlíme se, abychom tu mohli zůstat,“ dodal.

Architekt Tomáš Rusín hovoří o hotelu Dukla (zdroj: ČT24)

Dříve prosperující hotel, nyní nevzhledný problém v centru města

Ještě na začátku devadesátých let byl hotel Dukla místem, kde se ubytovávali návštěvníci brněnských veletrhů nebo cizinci mířící do Moravského krasu. Poté začal chátrat, když jej v roce 1992 vydražila společnost Galaxie, která za něj ale nikdy nezaplatila. A tak šel v roce 2011 do dražby znovu. Tentokrát se přihlásilo i město Blansko. Podle slov radních to bylo proto, aby se z hotelu v centru města nestala ubytovna sociálně vyloučených obyvatel.

Blansko nakonec za nabídku lehce převyšující třicet milionů budovu získalo do svého vlastnictví. Od té doby se v ní vystřídalo několik pronajímatelů. Asi největší rozruch vzbudila bulharská podnikatelka Dzhansever Redzhepová. Ačkoli jí ubytovaní platili nájem, ona neplatila za energie a vodu. A tak se v říjnu loňského roku obyvatelé hotelu ocitli bez elektřiny a později i bez vody. Krizi zažehnali až další - provizorní - provozovatelé.