Cimbálová muzika, kroje a vysoké závěje. I tak vypadaly Velikonoce na Zlínsku

Provodov na Zlínsku – Tradiční pomlázku si v pondělí nenechali ujít například v Provodově na Zlínsku. V odlehlém údolí se však do domácností museli muži brodit vysokými závějemi. Ani počasí však tradiční oslavu nepřekazilo.

Aby místní děvčata neuschla, museli letos mladíci vykasat kalhoty a prošlapat si cestu sněhem. „Tam dávají lišky dobrou noc. Ale ani ty lišky tam teď nechodí. Jenom my,“ tvrdí Dušan Machálek z cimbálové muziky Olšava z Uherského Brodu.  

K chalupě jedné z rodin trvala cesta hodinu. Aby mladíkům výšlap utekl, alespoň si zazpívali. Díky tomu i Beníčkovi, ke kterým velikonoční výprava mířila, věděli, že už jsou návštěvníci blízko. „Chvíli jsme poslouchali. Na kopci byl nějaký řev, tak jsme si říkali, že to už jdou oni,“ uvedla Magda Beníčková z cimbálové muziky Olšava.

Na provodovské samotě během posledních čtyřiadvaceti hodin napadly desítky centimetrů sněhu. Venku sice panovala zima, ale přes okno sto let starého domu bylo zřejmé, že atmosféru svátků jara pokazit nedokázala.

Ačkoliv nálada byla veselá a alkoholem se v chladném počasí nešetřilo, museli se muži z Olšavy brzy rozloučit. Před sebou měli tříkilometrový pochod zpět k autům. Odtud se pak během pondělí vydali i k dalším členkám souboru. Například v Biskupicích si před domem stihli i zatančit. Jen museli dávat dobrý pozor, protože na namrzlém chodníku to pořádně klouzalo.

Velikonoce v Provodově (zdroj: ČT24)